Crème bij basaalcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Crème kan een behandeling zijn van een oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Je krijgt dan een speciale crème die je op het huidplekje smeert. In de crème zit chemotherapie of immunotherapie.

Lees op deze pagina over:

Crème met chemotherapie bij basaalcelcarcinoom

Je kunt een crème met chemotherapie krijgen als de arts het basaalcelcarcinoom niet wegsnijdt of op een andere manier verwijdert. Het is een behandeling bij een laag risico basaalcelcarcinoom dat oppervlakkig groeit.

In de crème zit een medicijn dat de kankercellen doodt en weinig kwaad kan voor de gezonde huid. Het medicijn heet fluorouracil. Je moet de crème een aantal weken gebruiken.

Je smeert de crème op alle plekjes waar het basaalcelcarcinoom zit. Op de plek waar je de crème smeert, kan je huid rood worden, jeuken of pijn doen. Later ontstaat een wondje, met een zwelling en korstjes. Een tot twee weken na de behandeling is het wondje genezen. Meestal blijft er geen litteken achter.

Crème met immunotherapie bij basaalcelcarcinoom

Je kunt een crème met immunotherapie krijgen als de arts het basaalcelcarcinoom niet wegsnijdt of op een andere manier verwijdert. Het is een behandeling bij een laag risico basaalcelcarcinoom dat oppervlakkig groeit. Immunotherapie zorgt ervoor dat je eigen afweersysteem de kankercellen kan doden.

In de crème zit een medicijn: imiquimod. Je smeert de crème op alle plekjes waar je een basaalcelcarcinoom hebt. Op de plek waar je de crème smeert, kan je huid rood worden. Ook kan de huid gaan jeuken. Of je krijgt wondjes of korstjes op je huid. Soms ook op plekken waar geen crème zit. Sommige mensen voelen zich tijdens de behandeling wat grieperig.

Binnen enkele weken na de behandeling geneest je huid. Er groeit dan gezonde huid terug. Meestal blijft er geen litteken achter.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een basaalcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022