Bestraling bij basaalcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms kan de arts de kanker niet weghalen met een operatie. Of kan hij of zij de kanker niet helemaal verwijderen. Dan kun je bestraling krijgen. Door de bestraling gaan de kankercellen dood.

Soms krijg je ook bestraling omdat je na een operatie lelijke littekens zou krijgen. Bijvoorbeeld bij sommige plekjes in je gezicht.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.

Hoe gaat bestraling bij basaalcelcarcinoom?

Bestraling krijg je in een speciale ruimte in het ziekenhuis. Hier lig je op een behandeltafel in een bepaalde houding. De laboranten stellen het bestralingstoestel in zodat het juiste gebied precies goed bestraald wordt.

Daarna begint de bestraling. Daar voel je niets van. De bestraling duurt een paar minuten. Meestal moet je wel 15 keer naar het ziekenhuis voor de bestraling.

Bijwerkingen van bestraling

De bestraling van huidkanker gaat niet diep in de huid. Daarom heb je nauwelijks of geen last van bijwerkingen. Op de plek van de bestraling kan je huid wel rood worden en stuk gaan. Ook ontstaat er vaak een korstje. Deze verdwijnt enkele weken na de behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een basaalcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022