Bestraling bij basaalcelcarcinoom

Opslaan

Als een operatie technisch niet mogelijk is of ontsierende littekens oplevert, kan bestraling een optie zijn. Bijvoorbeeld bij plekjes in het gezicht en rond of op het oor. Bestraling gebeurt soms ook als de plek niet volledig kon worden verwijderd.

Het is niet zeker of de tumor helemaal weg is na de behandeling. Dat is namelijk niet te controleren.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van je lichaam waar de tumor zit wordt bestraald.

De straling komt uit een bestralingstoestel. Je wordt van buitenaf, door de huid heen bestraald. De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.

Hoe lang duurt de behandeling?

Je wordt meerdere keren bestraald. Meestal zijn 10-20 bestralingssessies nodig (10-20 werkdagen). Elke sessie duurt een paar minuten.

Bijwerkingen van bestraling

De bestraling van huidkanker gaat niet diep in de huid. Daarom heb je nauwelijks of geen bijwerkingen. Op de plek waar de huid bestraald is kan de huid wel rood worden en stuk gaan. Ook ontstaat er vaak een korst. Deze verdwijnt enkele weken na de behandeling.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.