Erfelijke aanleg voor basaalcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms is een erfelijke aanleg de oorzaak van basaalcelcarcinoom. Meestal gaat het dan om het Basaal Cel Naevus Syndroom (Gorlin syndroom).

Als meer mensen in een familie basaalcelcarcinoom hebben, is dat vaak toeval. Basaalcelcarcinoom komt namelijk vaak voor. Soms is er wel erfelijke aanleg voor basaalcelcarcinoom. Dit is bij ongeveer 1-9 op de 100.000 mensen met een basaalcelcarcinoom zo.    

Wat is erfelijkheid?

Kanker zelf is niet erfelijk, de aanleg voor kanker wel. Erfelijke aanleg betekent dat je door een afwijking in een gen een groter risico op kanker hebt. Je kunt de afwijking in het gen krijgen van je ouders en doorgeven aan je kinderen. 

Erfelijke aanleg voor basaalcelcarcinoom

Een erfelijke vorm van basaalcelcarcinoom komt meestal door het Basaal Cel Naevus Syndroom (Gorlin syndroom of Gorlin-Goltz). Dit is een erfelijke ziekte waarbij je meer kans hebt om op jonge leeftijd basaalcelcarcinoom te krijgen. Soms op meer dan 1 plek tegelijk. Als je het syndroom hebt, is de kans 50% dat je kinderen het van jou erven.

Bij dit syndroom kun je ook andere afwijkingen hebben. Bijvoorbeeld huidafwijkingen aan je handen en voeten, cystes in de kaak of goedaardige tumoren in je hart.

Lees meer op erfocentrum.nl over dit syndroom of bezoek de Facebookpagina van Gorlin Groep Nederland.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een basaalcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022