Hysteroscopie bij baarmoedersarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een hysteroscopie is een onderzoek van de baarmoeder. De arts bekijkt de wand van de baarmoeder. Hij gebruikt hiervoor een dunne buis waaraan een kleine camera zit: de scoop. Hij brengt de buis via de vagina en de baarmoedermond in de baarmoeder. Hij kan gericht zoeken naar afwijkend weefsel of een mogelijke tumor.

Een hysteroscopie kan nodig zijn wanneer het eerder afgenomen weefsel bij de micro-curettage onvoldoende informatie geeft. Of wanneer de curettage niet gelukt is. Een hysteroscopie kun je ook krijgen in combinatie met een curettage.

Tijdens het onderzoek kan de arts een klein stukje weefsel wegnemen voor onderzoek. Dit heet een biopsie. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. De uitslag van dit onderzoek bepaalt de uiteindelijke diagnose.

Dit onderzoek krijg je meestal op de polikliniek. Als het nodig is, krijg je een plaatselijke verdoving. Heel soms ga je hiervoor onder lichte narcose. Wanneer je goed genoeg bent hersteld, mag je naar huis. Vaak is dat nog dezelfde dag.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

illustratie-arts-man

Prof. dr. Roy Kruitwagen

Gynaecoloog, Maastricht UMC+

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juni 2017