Kijkonderzoek van de baarmoeder (hysteroscopie) bij baarmoedersarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms is na de micro-curettage nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Of is de micro-curettage niet gelukt. Dan krijg je een kijkonderzoek van de baarmoeder. De medische naam van dit onderzoek is hysteroscopie.

Lees op deze pagina over:

Hoe gaat een kijkonderzoek van de baarmoeder?

Bij het kijkonderzoek onderzoekt de arts de wand van de baarmoeder. Hij of zij gebruikt hiervoor een dunne buis waaraan een kleine camera zit: de scoop. De arts brengt de buis via de vagina en de baarmoedermond in de baarmoeder. Zo kan de arts gericht zoeken naar afwijkend weefsel of een mogelijke tumor.

Dit onderzoek krijg je meestal op de polikliniek. Als het nodig is, krijg je een plaatselijke verdoving. Heel soms ga je hiervoor onder lichte narcose. Je mag weer naar huis als je goed genoeg bent hersteld. Vaak is dat nog dezelfde dag.

Biopsie

Tijdens het onderzoek kan de arts een klein stukje weefsel wegnemen uit de afwijking in baarmoeder. Dit heet een biopsie.

De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Door de uitslag weet de arts of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Lotte Heimans

Dr. Lotte Heimans

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die baarmoedersarcoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2024