Wat is…?

Risicofactoren van anuskanker

Opslaan

Er is niet altijd een oorzaak aan te wijzen voor anuskanker. Vaak is een langdurige besmetting met het humaan papilloma virus (HPV) de veroorzaker. Daarnaast is er een aantal factoren die het risico op het ontstaan van anuskanker verhogen:

  • meerdere seksuele contacten met anale seks
  • hiv seropositiviteit
  • medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Deze medicijnen worden meestal gebruikt na een orgaantransplantatie om afstotingsverschijnselen te onderdrukken

Ook vrouwen die baarmoederhalskanker of schaamlipkanker hebben gehad, hebben een verhoogd risico op anuskanker.

Kanker is niet besmettelijk, ook anuskanker niet. Ook via de ontlasting of anaal geslachtverkeer is geen besmetting mogelijk.

Het humaan papilloma virus en hiv zijn wel seksueel overdraagbaar, bijvoorbeeld door orale en/of anale seks.

Anuskanker is niet erfelijk.

Humaan papillomavirus (HPV)

Er bestaan meer dan 100 verschillende typen van het humaan papillomavirus (HPV). HPV’s kunnen via geslachtsgemeenschap  worden overgebracht. Zij kunnen dan epitheelcellen infecteren. Veel mensen krijgen tijdens hun seksueel actieve leven een HPV-infectie.

De meeste HPV’s zijn onschadelijk. Maar een aantal zorgt voor een verhoogd risico op anuskanker, baarmoederhalskanker en schaamlipkanker. Dit zijn hoog-risico HPV’s. Meestal ruimt het lichaam de HPV-geïnfecteerde cellen zelf op. Maar bij een deel van de mensen gebeurt dit niet meteen. Ongeveer 3 tot 5% van de mensen die geïnfecteerd zijn met een hoog-risico HPV kunnen hierdoor kanker krijgen.

Het risico op besmetting met een HPV is groter als u en/of uw partner meer wisselende seksuele contacten hebben of hebben gehad.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Dewit, L.G.H. (radiotherapeut), Geukes, M. (verpleegkundig specialist), Drs. Jansen, R.L.H. (medisch oncoloog), Ormeling. A. (overige deskundige), Dr. Vleggaar. F.P. (MDL-arts), Prof. dr. Wilt. J.H.W., de (chirurg-oncoloog)