Chemoradiatie bij anuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als het kan, krijgen mensen met anuskanker chemoradiatie. Chemoradiatie is een combinatie van bestraling en chemotherapie. Een andere naam voor chemoradiatie is chemoradiotherapie.

Niet iedereen krijgt chemoradiatie. Als de tumor kleiner dan 2 cm is, krijg je meestal alleen bestraling. De arts zal met je bespreken of je in aanmerking komt voor chemoradiatie. 

Door chemoradiatie kan de tumor helemaal verdwijnen. Je blijft nog wel onder controle omdat de tumor terug kan komen.  

Hoe werkt chemoradiatie bij anuskanker? 

Chemoradiatie betekent dat je bestraling en chemotherapie tegelijk krijgt. Je hoort van de arts hoe de behandeling er precies uitziet. Op de eerste dag krijg je chemotherapie via een infuus. Daarna neem je elke dag van de bestraling pillen met chemotherapie. 

De combinatie van de behandeling werkt beter dan wanneer de behandelingen los worden gegeven. Een behandeling met chemoradiatie is wel zwaarder dan alleen bestraling.

In het ziekenhuis hoor je welke klachten je door de behandeling kunt krijgen. Een aantal bijwerkingen van chemoradiatie bij anuskanker: 

  • pijn en jeuk aan de anus
  • diarree en vaker naar de wc moeten 
  • vermoeidheid
  • slijm- en bloedverlies via de anus
  • vaker moeten plassen, soms met een branderig gevoel. Dit komt doordat de plasbuis en een deel van de blaas vaak in het gebied liggen dat wordt bestraald.
  • een rode of donkerder kleur van de huid van de anus, de bilnaad of in de liezen. De huid kan uiteindelijk ook stuk gaan. 
  • haaruitval in de schaamstreek, vaak is dit tijdelijk
  • Op de lange termijn: minder controle over de ontlasting, verlies van ontlasting, winderigheid en heel soms ook bloedverlies uit de anus
  • Op de lange termijn kan de huid wit worden omdat het pigment verdwenen is. 
  • problemen met seks

Het verschilt per persoon welke klachten je krijg en hoe lang je er last van hebt. Klachten na de bestraling kunnen tot 2 jaar na de behandeling blijven. Sommige klachten zijn blijvend.     

Bij ernstige klachten als de huid van de anus chronisch beschadigd is, kan  hyperbare zuurstoftherapie verlichting geven. Hierdoor kan de huid mogelijk sneller genezen. Niet iedereen kan hyperbare zuurstoftherapie krijgen. Het is een langdurige en ook belastende behandeling. Vraag je arts om meer informatie of lees verder op kanker.nl.   

Colofon

Met medewerking van

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2020