Informatie over de alvleesklier

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De alvleesklier en omliggende organen in de buik

1: slokdarm, 2: lever, 3: maag, 4: galblaas, 5: galweg, 6: alvleesklier, 7: dunne darm, 8: dikke darm, 9: endeldarm, 10: anus

Informatie over de alvleesklier

De alvleesklier (pancreas) is een langwerpig orgaan in de buik. De alvleesklier maakt  stoffen die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Dat zijn bijvoorbeeld enzymen voor het verteren van vet en hormonen die belangrijk zijn voor het regelen van het suikergehalte in het bloed. 

De alvleesklier bestaat uit 3 delen: de kop, het lichaam en de staart. De kop is het breedste deel van de alvleesklier, de staart het smalste deel. Alvleesklierkanker zit meestal in de kop van de alvleesklier. 

  • De kop van de alvleesklier ligt onder de lever, tegen het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm of het duodenum) aan.
  • Het lichaam of het middengedeelte van de alvleesklier ligt achter de maag. Bij de overgang van de kop naar het lichaam van de alvleesklier lopen twee belangrijke bloedvaten. De ene zorgt voor bloedtoevoer naar de darmen toe, de andere zorgt voor bloedafvoer.
  • De staart van de alvleesklier eindigt tegen de milt. 

Galwegen

Door de alvleesklier loopt de galweg. De galweg vervoert gal van de lever naar het begin van de dunne darm (het duodenum of de twaalfvingerige darm). De lever maakt gal. Gal helpt om vet uit voedsel te verteren. 

Wat doet de alvleesklier? 

De alvleesklier is belangrijk voor de spijsvertering. De alvleesklier maakt stoffen aan die nodig zijn om het eten goed te verteren. 

De belangrijkste taken van de alvleesklier: 

  • De alvleesklier maakt enzymen die nodig zijn voor de vertering van de voeding. We noemen dit de exocriene functie van de alvleesklier. Die enzymen worden gemengd met water. Dit ‘sap’ gaat via een afvoergang vanuit de alvleesklier naar de dunne darm. De plek waar de sappen uitkomen in de dunne darm is de papil van Vater. Hier  komt ook de  gal in de dunne darm.
  • De alvleesklier maakt hormonen die helpen bij de vertering van eten en het regelen van het suikergehalte in het bloed. We noemen dit de endocriene functie van de alvleesklier. Groepjes cellen in de alvleesklier maken die hormonen. Dit zijn de Eilandjes van Langerhans. De alvleesklier geeft de hormonen af aan het bloed. Via het bloed komen de hormonen aan op de plek van bestemming. Het hormoon insuline speelt een belangrijke rol bij het regelen van het suikergehalte in het bloed. 

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die alvleesklierkanker hebben (gehad)

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

Logo living with hope

Living with Hope

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Prof. dr. Marc Besselink

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Foto Kristien Tytgat

Dr. Kristien Tytgat

MDL-arts, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanneke Wilmink

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019