Weer aan het werk na kanker - zo bouw je het op

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Weer gaan werken tijdens of na kanker kan prettige afleiding geven. Maar terugkeren op de werkvloer na kanker vraagt ook veel energie, terwijl je lichamelijk en geestelijk nog aan het herstellen bent. Bouw daarom rustig op.

Lees op deze pagina over:

Begin rustig en bouw langzaam op

Omdat werken veel energie vraagt, is het advies om na de behandeling rustig te beginnen. En je uren en werkzaamheden langzaam uit te breiden. Als je te hard en te snel aan het werk gaat, vraag je te veel van je lichaam en geest. Je hebt dan een grotere kans op een burn-out.

Opbouwschema

Samen met je werkgever maak je een opbouwschema. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een plan A en een plan B. Plan A is ambitieus, de uren en taken worden daarin snel opgebouwd. Plan B kent juist een veel lager tempo. Het doel is dat de uren- en takenopbouw niet sneller gaat dan Plan A, maar ook niet langzamer dan Plan B.

De bedrijfsarts, een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO) of een re-integratiecoach kan je adviseren wat een goed opbouwschema is. En wat je daarnaast nog kunt doen om zo fit en gezond mogelijk te blijven, bijvoorbeeld bewegen of sporten.

Bespreek regelmatig met je werkgever hoe het gaat en pak het plan van aanpak erbij. Zo kun je zien of je niet te hard van stapel loopt. Of dat je juist wat extra aanmoediging of hulp nodig hebt.
 

blog van Sjer over opbouwen werk na kanker

Tips om je werk rustig op te bouwen

  • Vertel je leidinggevende en collega’s wat je wel en (nog) niet kunt. Dan kunnen zij daar rekening mee houden. Probeer de communicatie met je collega’s hierover samen met je leidinggevende te doen. Dat voorkomt meestal misverstanden.
  • Vraag om een buddy: een collega die je kan bijpraten en helpt om je werk te organiseren. Wat doe je wel/niet, welke opdrachten of klussen neem je aan en welke doe je niet?
  • Bespreek regelmatig met je werkgever hoe het gaat.
  • Zoek met je werkgever naar oplossingen als je door bepaalde klachten je werk niet goed kunt doen.
  • Vraag de bedrijfsarts om advies voor een goede opbouw van uren en werkzaamheden.
  • Vraag op tijd hulp van de bedrijfsarts. Bijvoorbeeld als je bij je werk last hebt van vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn of emotionele problemen (angst, depressie).

Andere tips voor als je weer aan het werk gaat

  • Maak je mailbox helemaal leeg: verwijder alle berichten zodat je met een schone lei kunt beginnen.
  • Houd je afwezigheidsassistent nog een tijdje aan. Maak een bericht waarin staat dat je een tijd afwezig bent geweest, dat je nu weer aan het opstarten bent en bijgepraat moet worden. En dat je graag opnieuw een mail ontvangt als je belangrijke informatie hebt gemist. Hiermee wordt het overzichtelijk en behapbaar.
  • Als het in jouw baan mogelijk is, begin dan met werk waar geen tijdsdruk op ligt.
  • Spreid je uren zo goed mogelijk over de week. Bouw vervolgens langzaam op.
  • Overschat je mogelijkheden niet. Stel haalbare doelen voor jezelf, en stem die af met je leidinggevende en je collega’s.
  • Houd een energiedagboek bij. Schrijf elke dag op wat je hebt gedaan (werk, huishoudelijke dingen, sociale contacten, bewegen etc.), waar je energie van kreeg, wat je energie heeft gekost. Gaat het even minder goed, dan kun je makkelijk terugkijken waardoor het zou kunnen komen.
  • Luister naar je lichaam. Kun je je minder goed concentreren? Ben je snel geëmotioneerd of voel je je opgejaagd? Slaap je minder goed? Neem dan op tijd rust en doe een stap terug als het niet gaat. Ga niet over je grenzen heen.
  • Neem ook de tijd voor sociale contacten met je collega’s.
  • Zorg ook dat je genoeg energie overhoudt voor andere (belangrijke en fijne) dingen in je leven. Dus stop niet ál je energie in werk.
  • Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Je huisarts of de bedrijfsarts kan hier tips over geven. Vraag daarbij ook naar beweegprogramma’s voor mensen met kanker. Bewegen kan klachten verminderen tijdens en na de behandeling.
  • Vraag anderen die kanker hebben gehad naar hun ervaringen, adviezen en tips. Wat zijn valkuilen? Wat heeft hen geholpen om hun werk weer op te pakken? Je kunt met anderen in contact komen via de community van kanker.nl of via een patiëntenorganisatie.

Controle-afspraken in het ziekenhuis: in eigen tijd of verlof opnemen?

Als je onder werktijd naar een controle-afspraak in het ziekenhuis moet, heb je recht op kortverzuimverlof. Dat geldt ook voor bezoeken aan de tandarts of huisarts. Let op: in je cao kunnen afwijkende regels staan. Dan gelden die regels.

In de praktijk kun je meestal wel iets regelen met je werkgever. Bijvoorbeeld dat je hiervoor geen uren hoeft op te nemen, of dat je de uren op een ander tijdstip kunt compenseren.

Tip: maak hier goede afspraken over met je werkgever. Zet die afspraken op schrift.

Quote: “Ik heb veel gehad aan de Untire app. De korte ontspanningsoefeningen (deden mijn collega's leuk aan mee) en het onderdeel Werk en kanker zijn erg steunend en kan je op je werk direct gebruiken.”

Colofon

Met medewerking van:

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

Foto Fenna van Ommen

Fenna van Ommen

Onderzoeker afdeling Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Josephine ter Steeg

Josephine ter Steeg

Bedrijfsarts consulent oncologie, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Marieke Jacobs

Marieke Jacobs

Bedrijfsarts consulent oncologie, Radboudumc

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

NFK werkgroep Werk en kanker

foto Renée van Garderen

Renée van Garderen

Arbeidsdeskundige, RVG Re-integratie

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2023