Uitvaartverzekering aanvragen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wanneer je een uitvaartverzekering aanvraagt, moet je meestal een gezondheidsverklaring invullen. Soms gelden er wachtjaren.

Tip: vraag meerdere offertes op en vergelijk de premies en voorwaarden.

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over je gezondheid. Hiermee kan de medisch adviseur van de verzekeraar inschatten hoe groot het risico op overlijden is. 

Lees: Hoe werkt dat met de gezondheidsverklaring? Of bekijk de video over de gezondheidsverklaring

Het is heel belangrijk dat je alle vragen eerlijk beantwoordt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de verzekeraar de kosten van de uitvaart niet of maar voor een deel vergoedt. Ook als je premie hebt betaald.

Wachtjaren

Sommige verzekeraars werken met wachtjaren. Is de wachttijd bijvoorbeeld 2 jaar, dan heb je bij overlijden binnen de eerste 2 jaar na afsluiting van de verzekering nog geen recht op (volledige) uitbetaling, ook als je in de periode  premie hebt betaald. Na de wachttijd heb je wel recht op uitbetaling. 

Recht op eerste kennisneming  

Een medisch adviseur beoordeelt je aanvraag. Daarna brengt hij of zij een advies uit aan de verzekeraar. Je hebt het recht om als eerste te horen wat de medisch adviseur adviseert aan de verzekeraar. Dat heet het recht op eerste kennisneming. Vermeld op de aanvraag zelf dat je dat wilt. 

Blokkeringsrecht

Ben je het niet eens met het advies van de medisch adviseur? Dan kun je hem of haar verbieden om het advies aan de verzekeraar te geven en daarna de aanvraag intrekken. Dit heet het blokkeringsrecht. Hiermee voorkom je dat de verzekeraar je aanvraag officieel weigert.

Colofon

Met medewerking van

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019