Tips voor omgaan met pijn

Opslaan

Je weet zelf het best hoe de pijn voelt. Ook weet je misschien uit ervaring al wat eventueel kan helpen tegen de pijn.

Algemene tips die je misschien kunnen helpen om de pijn beter te verdragen: 

Pas je activiteiten aan

Pas je dagprogramma aan. Houd daarbij zoveel mogelijk rekening met de uren dat je je goed voelt. Vaak is er een patroon in de pijn te herkennen.

Wissel rust en activiteit met elkaar af

Plan niet meer dan 2 of 3 afspraken verdeeld over de dag. Leg aan je  omgeving uit waarom je dat zo doet.

Probeer te ontspannen of zoek afleiding

Probeer te ontspannen, bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen, te luisteren naar muziek of naar een audioboek.

Praat over de pijn

Het is belangrijk om met je arts of verpleegkundige over je pijn te praten. Deze kan samen met jou zoeken naar manieren om de pijn te verminderen en draaglijk te maken.

Vertel ook aan mensen uit je directe omgeving dat je pijn hebt. Zij kunnen je steunen of helpen. Uitleggen wat pijn met je doet kan er ook voor zorgen dat anderen meer begrip voor je hebben.

Soms kan het helpen om met een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of psycholoog te praten. Deze kan je helpen bij het omgaan met pijn of als je zorgen of problemen hebt die de pijn erger maken.

Vertel aan je arts als de behandeling of medicijnen niet goed werken. Misschien kun je een andere behandeling krijgen.

Laat je adviseren over hulpmiddelen

Sommige activiteiten kunnen veel pijn doen. Bijvoorbeeld ('s nachts) naar de wc gaan. Bepaalde aanpassingen in huis kunnen je helpen. Bijvoorbeeld een postoel. 

Wijkverpleegkundigen en ergotherapeuten kunnen je allerlei tips geven voor het dagelijks leven. Je hebt voor een ergotherapeut een verwijzing van je arts nodig.

Zoek extra hulp

Vraag op tijd om hulp. Zo kun je jezelf zo veel mogelijk ontzien en houd je energie over voor de dingen die je het belangrijkste vindt.

Vraag bijvoorbeeld buren, familie of kennissen om hulp. Je kunt ook bij je gemeente vragen of je hulp kunt krijgen, bijvoorbeeld van vrijwilligers of van de thuiszorg.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Graeff, A. de (medisch oncoloog), Dr. Wagemans, M.F.M. (anesthesioloog)