Hoe werken de zenuwen?

Opslaan

De zenuwen in ons lichaam zijn erg belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de signalen uit de hersenen bij de spieren en de organen komen. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld te voelen, dingen te pakken en te lopen. Als de zenuwen beschadigd zijn, werken ze niet goed.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel bestaat uit een centraal zenuwstelsel en een perifeer zenuwstelsel.

De hersenen en het ruggenmerg horen bij het centrale zenuwstelsel. Vanuit het centrale zenuwstelsel lopen zenuwen door de rest van het lichaam. Die zenuwen horen bij het perifere zenuwstelsel.

Het perifere zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit 2 delen:

  • het somatisch zenuwstelsel. Dit staat onder bewuste controle.
  • het autonome zenuwstelsel. Dit werkt onbewust.

Het somatisch zenuwstelsel bestaat uit 2 groepen zenuwen:

  • Sensibele zenuwen: die geven signalen van zintuigen naar de hersenen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld pijn, warmte en kou voelen. 
  • Motorische zenuwen: die brengen de signalen van hersenen naar spieren. Dit kunnen spieren in je benen zijn, maar ook de spieren in bijvoorbeeld de darmwand zodat die kan samentrekken. 

Het autonome zenuwstelsel controleert en coördineert alle automatische functies van je lichaam, bijvoorbeeld hartslag, spijsvertering en ademhaling. Daarnaast zorgt het voor de communicatie tussen de hersenen en de organen. Het bestaat uit autonome zenuwen. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Beijers, T. (medisch oncoloog), Cleen, L. de (ervaringsdeskundige), Prof. dr. Faber, C.G. (neuroloog), Dr. Mols, F. (overige deskundige), Dr. Wagemans, M.F.M. (anesthesioloog)