Onderzoek en diagnose bij neuropathie

Opslaan

Word je behandeld met chemotherapie of doelgerichte therapie tegen kanker? En heb je klachten of verschijnselen die wijzen op neuropathie? Wacht dan niet tot deze klachten over gaan, maar meld ze bij je arts of oncologieverpleegkundige. Hoe eerder je arts maatregelen neemt tegen de neuropathie, des te kleiner is de kans op blijvende schade.

Om vast te stellen of je neuropathie hebt en hoe ernstig de neuropathie is, zal de arts of verpleegkundige je een aantal vragen stellen. Het kan ook zijn dat je een vragenlijst moet invullen.

Electro-myografie

Bij twijfel over de diagnose, kan de arts je verwijzen naar de neuroloog voor het maken van een electro-myografie (EMG). Maar meestal is dit niet nodig.

Een EMG onderzoekt de werking van de spieren en zenuwen. Je krijgt kleine stroompjes via elektrodes op of naaldjes in de huid. Er wordt gemeten hoe snel de spieren en zenuwen hierop reageren. Zo kan beoordeeld worden of ze goed werken.

Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt na het onderzoek meteen naar huis.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Beijers, T. (medisch oncoloog), Cleen, L. de (ervaringsdeskundige), Prof. dr. Faber, C.G. (neuroloog), Dr. Mols, F. (overige deskundige), Dr. Wagemans, M.F.M. (anesthesioloog)