Neuropathie bij kanker door andere oorzaken dan chemotherapie of doelgerichte therapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Neuropathie kan ontstaan door chemotherapie of doelgerichte therapie tegen kanker. Maar ook door de kanker zelf, een operatie of bestraling. 

Lees op deze pagina verder over:

Op een andere pagina lees je meer over neuropathie door chemotherapie of doelgerichte therapie.

Neuropathie door de kanker zelf

Een tumor of uitzaaiing kan doordringen in aangrenzend gezond zenuwweefsel, of kan op zenuwen drukken. Die zenuwen raken dan beschadigd. Daardoor kun je last kunt krijgen van pijn, tintelingen, doofheid of andere klachten.

Op welke plek je last krijgt, hangt af van de plaats van de tumor en welke zenuwen beschadigd zijn. Lees verder over klachten door neuropathie.

Paraneoplastisch syndroom

Neuropathie kan ook ontstaan doordat sommige soorten kanker stoffen afscheiden die de zenuwen beschadigen. Soms gebeurt dat bijvoorbeeld bij longkanker, myelomen of lymfomen. Dit heet paraneoplastisch syndroom. 

Neuropathie door een operatie bij kanker

Bij elke operatie is er een risico op zenuwschade. Maar soms ontkomt de chirurg er niet aan om delen van zenuwen door te snijden of weg te halen. Bijvoorbeeld bij borstkanker, als de chirurg de borst en de lymfeklieren in de oksel moet weghalen. 

Meestal ontstaat de neuropathie kort na de operatie. Soms pas maanden of zelfs jaren later. Lees verder over neuropathie bij borstkanker.

Neuropathie door bestraling

Ook bestraling kan soms voor schade aan zenuwen zorgen. Bij een hoge dosis bestraling kunnen zenuwen in het bestraalde gebied schade oplopen. Daardoor werken deze zenuwen minder goed of niet meer. Dit kan leiden tot neuropathie en klachten die daarbij horen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Michel Wagemans

Anesthesioloog-pijnspecialist, Reinier de Graaf

LinkedIn

Tom van Dasselaar, promovendus

Afdeling Anesthesiologie, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2022