Operatie bij lymfoedeem

Opslaan

Een operatie gebeurt niet vaak bij lymfoedeem. Het is pas een optie als andere behandelingen niet genoeg helpen. Het lymfoedeem is dan vaak al in een gevorderd stadium, waarbij veel littekenweefsel en vetweefsel aanwezig is. 

Het doel van een operatie bij lymfoedeem is het verbeteren van de kwaliteit van leven door: 

  • de omvang en het gewicht van het gezwollen lichaamsdeel te verminderen
  • steeds terugkerende infecties met wondroos te verminderen
  • ervoor te zorgen dat de arm of het been beter gebruikt kan worden. 

Is een operatie voor jou een mogelijkheid, dan krijg je een verwijzing naar het expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde in Drachten.

Operatie aan een arm of been

Mogelijke operaties aan een arm of been zijn:

  • Liposuctie: hierbij zuigt de chirurg vetweefsel en bindweefsel in een arm of been weg dat is ontstaan door de late gevolgen van lymfoedeem. Vóór de operatie vindt een korte niet-operatieve voorbehandeling plaats.
  • Excisie-operatie: de arts verwijdert over een groot deel van het been een teveel aan huid en bindweefsel. Deze operatie heeft als doel om het been lichter te maken en zo heupklachten te verminderen. De operatie laat littekens achter over de gehele lengte van een been.

Na de operatie krijg je nog pneumatische compressietherapie en/of compressietherapie met andere middelen, bijvoorbeeld zwachtels.

Je blijft nog een lange periode onder controle. Bij een stabiele situatie krijg je een Therapeutisch Elastische Kous (‘steunkous’) aangemeten. Deze moet je blijven dragen, soms wel tot 24 uur per dag.

Op langere termijn heeft de operatie een goed resultaat. Maar dan moet je wel altijd de kous blijven dragen. 

Operatie aan de tenen of aan de balzak

Een ander soort operatie is de shaving-operatie. Vooral mensen met een flinke zwelling aan de tenen of de balzak kunnen op deze manier geopereerd worden. De arts schaaft tijdens de operatie weefsel weg.

Na de operatie is compressie ('druk') nodig. Bijvoorbeeld een speciale teenkap aan de voet of een speciale compressie rondom de balzak.

Dichtbranden van blaasjes op de huid

Soms ontstaan er door het lymfoedeem blaasjes op de huid. De blaasjes kunnen gaan lekken. Ze kunnen dichtgebrand worden in een wondexpertisecentrum. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.