Boek

Mijn naam hier op kanker.nl laat niets aan de verbeelding over. Ik ben schrijver en het getal erachter staat voor mijn leeftijd. Al vanaf mijn 8e schreef ik sprookjes en andere verhalen. Ik produceerde zelfgemaakte kranten, meestal met sensationeel nieuws. Mijn beroepskeuze stond al heel vroeg vast, en ik heb er nooit spijt van gehad. Meer dan 30 jaar heb ik mij uitgeleefd op allerhande (journalistieke) teksten, liefst over ingewikkelde maatschappelijke onderwerpen.

En toen kreeg ik kanker. Meteen de volle laag, fase IV. Wat volgde, is herkenbaar voor iedereen met kanker: paniek, stress over allerlei keuzemogelijkheden, wel of niet kijken in het patientendossier, begrijpen en omgaan met medische taal, en in mijn geval ook online research naar behandelingen. En daarnaast ook allerlei andere zaken waar je liever niet aan denkt als je kanker hebt. Re-integreren of niet, gedoe met de zorgverzekeraar, testament, uitvaart... ik wilde dit goed regelen om er minder stress van te hebben. En er zo snel mogelijk klaar mee te zijn, want ik kon leukere dingen bedenken dan een hele zondagmiddag UWV-pagina's doorspitten.

Dat uitzoekwerk was niet fijn, maar het leverde mij wel rust op. De zekerheid dat ik het juiste ziekenhuis, de juiste arts had gekozen, de beste behandeling heb, met een gerust hart kon overstappen naar een andere zorgverzekeraar, weet hoe het zit met de Wet verbetering poortwachter, het UWV en mijn inkomen, en mijn testament en uitvaart goed had geregeld. Als vanzelf was ik in mijn journalistieke modus terechtgekomen. Van mijn aantekeningen maakte ik een praktisch boek over al deze zaken op basis van uitgebreid bronnenonderzoek. Ik liet het lezen aan mijn arts, notaris, oud-collega van UWV, arbeidsrechtjurist, gezondheidseconoom en andere experts. En ik vond een uitgever.

Afgelopen donderdag vond de boekpresentatie plaats bij mijn oude werkgever in de vorm van een online talkshow, met mijzelf, mijn uitgever en mijn arts. Het was een bijzondere bijeenkomst, waar ik met ontzettend veel plezier op terugkijk. Ik ben nu zo'n halfjaar arbeidsongeschikt, maar voel me absoluut niet 'afgeschreven'. Integendeel. Ik heb in die tijd kunnen doen wat ik altijd het liefste heb gedaan, en voor mijn gevoel enorm zinvol bezig geweest. Het feit dat de opbrengst gaat naar mijn patientenvereniging Olijf draagt daaraan bij. Ik wens ook jou toe dat je - in welke fase van je ziekte je je ook bevind - kunt doen wat je het liefste doet!

 

7 reacties

Wat goed dat je een boek hebt geschreven over kanker. Je maakt van jouw grote nood een deugd, waar anderen iets aan kunnen hebben. Mijn respect is groot!

Sterkte, 

Hanneke

Laatst bewerkt: 09/05/2020 - 14:46

Ik ben ook altijd open geweest over mijn kanker .  Ik heb ook altijd verteld dat het ook ieder kan gebeuren .Ik vertel ook vaak dat ik nog leef doordat de collecte voor geld  die  voor wetenschappelijk onderzoek word gedaan  mijn redding is geweest .           Het is vaak niet te geloven  dat ik daardoor nog leef en ook nog in goede conditie .Niet te geloven maar waar .Blijf de moed houden ,sterkte gewenst .

Laatst bewerkt: 10/05/2020 - 22:12

Goed dat je een boek heb geschreven. Jij helpt andere mensen ermee en bent bezig met jouw passie , het schrijven. Er zullen genoeg mensen met kanker iets hebben aan dit boek.

Succes 

Groet Finie

Laatst bewerkt: 12/05/2020 - 14:03

Wat goed dat je dit boek hebt geschreven. Ook heel herkenbaar voor mij wat je schrijft dat het uitzoeken en regelen van dingen niet perse fijn is, maar wel rust geeft. En net als jij ervaar ik mijn leven als heel zinvol ondanks dat ik arbeidsongeschikt ben. Het schrijven van mijn blogs, vrijwlligerswerk bij Olijf en voor de stichting Als kanker Je Raakt geven mij enorm veel voldoening .Ik ben dankbaar dat ik al deze dingen kan doen. Mooi dat je door alles heen de dingen kunt doen waar anderen iets aan hebben.

Lenneke

Laatst bewerkt: 01/09/2020 - 12:28

Hi Lenneke, dank je wel voor je reactie! Ik heb je wel eens aan de telefoon gehad via Olijf, en toen had je een bemoedigend woord over het hebben van deze kanker in fase IV. Ook ik ben nu vrijwilliger (redactie en kwaliteit van leven). De opbrengsten van mijn boek gaan ook naar Olijf, dus zo is de cirkel rond en 'kennen' we elkaar ;). Ik volg je blog, en hoe mooi om te lezen dat het goed met jee gaat. Een bijzonder verhaal!

Laatst bewerkt: 01/09/2020 - 12:48