Over mij

Ik ben een positief ingestelde vrouw van 60, moeder van 2 zonen van 29 en 30 jaar. Werk met zeer veel plezier als functioneel beheerder bij een scholenkoepel in Hoorn. Sinds 23 september 2021 ben ik weduwe, na 40 liefdevolle jaren met Henk. 6 Weken na ontdekking van een groot sarcoom in zijn buikholte is hij overleden.

Ik heb de pech dat in april/mei 2022 tegelijkertijd bij mij 2 types kanker zijn ontdekt: rectumkanker en uitgezaaide borstkanker.

In 2019 is het grootste deel van mijn dikke darm verwijderd omdat, na bevolkingsonderzoek , bleek dat ik een genetische afwijking MAP heb. Er zaten meer dan 100 poliepen in mijn dikke darm. Gelukkig bleek ik nog geen kwaadaardigheid buiten de darm te hebben. Aangezien ik obees ben heeft men ervoor gekozen om geen ileostoma aan te leggen, maar een klein stukje endeldarm te behouden. Deze wordt periodiek gecontroleerd op nieuwe poliepen die dan direct verwijderd worden.Sindsdien ben ik wel wat beperkter in bewegen buitenshuis. Wandelen of fietsen is niet meer mogelijk omdat dan de darm gestimuleerd wordt en er niet overal binnen 1 minuut een toilet binnen bereik is. Maar ik heb hier een goede weg in gevonden en genoot weer van het leven: mijn gezin, vriendinnen en vrienden, hobby's en mijn werk.

In april 2022 werd bij periodieke controle kwaadaardige plek van 12 mm gevonden in het rectum dat operatief verwijderd moest worden. Vóór de operatie moest een MRI en CT scan gemaakt worden. Daarbij werden plek in borst en 3 plekken in lever gevonden. Na biopten borst en lever bleek het triple positieve HER2 borstkanker te zijn met uitzaaiingen en kreeg ik direct te horen dat ik niet meer zou genezen. Ik zal 6 tot 9 kuren chemo- en immuuntherapie krijgen en, als dat aanslaat, alleen nog immuuntherapie. Daarmee zou ik chronisch kankerpatiënt worden, maar nog wel goede levenskwaliteit kunnen hebben.

De rectumtumor is 22 juni operatief verwijderd en de snijvlakken bleken schoon. Deze was inmiddels al 20 mm groot en van het snel groeiende soort. Maar met schone snijvlakken mag ik hopen dat die rectumkanker onder controle is. Over 3 maanden volgt een MRI van het darmgebied en nieuwe coloscopie om te scannen op evt. nieuwe plekken.

Ik zal in de blogs schrijven wat er in me omgaat, hoe ik met alles deal en hoop mijn positiviteit te behouden. Want er zijn heel wat tranen gevloeid de afgelopen maanden en af en toe een angstaanval, maar overall blijf ik er positief instaan en vertrouwen houden in dat ik er nog wel even ben.