Wat is vaginakanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vaginakanker is kanker die in de vagina ontstaat. De medische term hiervoor is vaginacarcinoom. Vaginakanker komt heel weinig voor.

Bij vaginakanker is er een kwaadaardige tumor in de vagina ontstaan. De  vagina is de opening die naar de baarmoeder leidt. 

Meestal wordt vaginakanker bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld tijdens een gynaecologisch onderzoek of na het maken van een uitstrijkje bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

Lees op deze pagina over: 

  • Vooruitzichten bij vaginakanker 
  • Symptomen van vaginakanker
  • Oorzaken en risicofactoren van vaginakanker
  • Voorstadium van vaginakanker (VaIN)
  • Soorten vaginakanker
  • Onderzoeken bij vaginakanker
  • Behandeling van vaginakanker
  • Gevolgen van vaginakanker

Vooruitzichten bij vaginakanker

De prognose bij vaginakanker hangt af van de soort vaginakanker die je hebt en het stadium van de ziekte bij de diagnose. Ook je leeftijd speelt een rol en of je nog andere ziekten hebt. Met je arts kun je bespreken wat je vooruitzichten zijn.

Bekijk ook de overlevingscijfers van vaginakanker.

Symptomen van vaginakanker

De eerste symptomen van vaginakanker zijn meestal abnormaal bloedverlies uit de vagina en/of afscheiding die anders is dan je gewend bent. Later kan er ook pijn ontstaan.

Wanneer de kanker is doorgegroeid in de blaas en/of de darmen, kun je problemen krijgen met plassen en met de ontlasting. Lees verder over de symptomen van vaginakanker.

Oorzaken en risicofactoren van vaginakanker

De precieze oorzaak van vaginakanker is niet bekend. Een besmetting met HPV en lang een slechtere afweer hebben vergroot de kans op het krijgen van vaginakanker. Lees meer over HPV en vaginakanker.

DES-dochters hebben ook een grotere kans om vaginakanker te krijgen. Dit zijn de dochters van vrouwen die tijdens hun zwangerschap het DES-hormoon hebben gebruikt.  Lees meer over DES-dochters en het risico op vaginakanker.

Voorstadium van vaginakanker (VaIN)

Het voorstadium van vaginakanker heet VaIN. Dit is de afkorting voor Vaginale Intraepitheliale Neoplasie. Een voorstadium is een afwijking die nog geen kanker is, maar dat wel kan worden.

Lees meer over het voorstadium van vaginakanker en de behandeling van het voorstadium.

Soorten vaginakanker

Er zijn verschillende soorten vaginakanker. Meestal gaat het om een plaveiselcelcarcinoom. Ongeveer 9 van de 10 vrouwen met vaginakanker heeft deze soort.

Ongeveer 8 op de 100 vrouwen met vaginakanker heeft een heldercellig adenocarcinoom. Meestal zijn dit DES-dochters. 

Uitzaaiingen bij vaginakanker

Vaginakanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen.

Als vaginakanker uitzaait, is het meestal naar de lymfeklieren in de liezen of de lymfeklieren in het bekken. Heel soms zaait vaginakanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam. Bijvoorbeeld de longen of de lever.

Lees verder over uitzaaiingen bij vaginakanker en over de behandeling van uitzaaiingen.

Onderzoeken bij vaginakanker

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op vaginakanker, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je eerst een gynaecologisch onderzoek.

Ziet de arts tijdens het onderzoek verdachte plekjes in de vagina, dan neemt de arts ook wat weefsel weg uit de vagina (biopsie). Met de uitslag kan de arts zien of de tumor kwaadaardig is. Dan zijn meer onderzoeken nodig, zoals een onderzoek van de lymfeklieren in de liezen en het bekken, en soms een scan van het hele lichaam.

Lees verder over onderzoeken bij vaginakanker.

Behandeling van vaginakanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij vaginakanker. Voorbeelden zijn chemoradiatie, bestraling of een operatie. Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Lees meer over de behandeling van vaginakanker.

Gevolgen van vaginakanker

Na de behandeling kun je nog korte of lange tijd last hebben van vermoeidheid. En ook van andere klachten zoals lymfoedeem, plasklachten of problemen met seksualiteit. Ook psychisch kun je het zwaar hebben.

Lees verder over de gevolgen van vaginakanker en hoe je daarmee om kunt gaan.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Eleonora van Dorst

Gynaecoloog-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Lotte Boog

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die vaginakanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020