Gevoelens en emoties

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker gaat gepaard met gevoelens en emoties. Die kunnen zo heftig zijn dat het soms moeilijk is om er mee om te gaan. Veel mensen hebben de neiging om afleiding te zoeken. Sommigen trekken zich terug. Dat kan allebei helpen. Maar het is ook belangrijk om te beseffen dat emoties erbij horen. Het kan opluchten om er ruimte aan te geven, er met anderen over te praten.

Na de behandeling

Als de behandeling voorbij is, kunnen de ervaringen bezinken. Je kunt dan toekomen aan het verwerken van wat je allemaal hebt meegemaakt. Daarbij kunnen allerlei negatieve gevoelens en emoties loskomen, zoals: angst, boosheid, frustratie, irritatie, machteloosheid, onzekerheid, paniek, radeloosheid, schaamte, somberheid, verbijstering, verdriet, wanhoop of wantrouwen. Deze emoties kunnen elkaar snel afwisselen.

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe je het beste hiermee kunt omgaan. Iedereen is anders en elke situatie is anders. Elk mens verwerkt het hebben van kanker op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.

Wisselende emoties

Soms worden je gedachten en emoties compleet door je ziekte beheerst. En soms lukt het om even het gewone leven op te pakken en volop te genieten van alles om je heen. Misschien voel je je het ene moment dankbaar dat je er nog bent, maar het volgende moment verdrietig omdat je niet meer de oude bent. Deze wisseling in emoties ervaren veel mensen die kanker hebben (gehad). Meestal worden de emoties na verloop van tijd minder hevig.

Minder aandacht en begrip van je omgeving

Je omgeving heeft misschien niet in de gaten dat je pas na de behandeling aan verwerken toekomt. Aandacht en begrip kan nu een stuk minder zijn dan tijdens de behandeling. Je omgeving weet (en ziet) vaak niet wat je daarna nog doormaakt. Het kan helpen om dit te bespreken.

Als kanker een traumatiserende ervaring is

De onderzoeken, diagnose en behandeling van kanker zijn ingrijpend. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Veel mensen voelen zich angstig en onzeker. Maar als deze gevoelens na verloop van tijd niet overgaan, misschien zelfs erger worden of het dagelijks leven belemmeren, kan er meer aan de hand zijn.

Misschien heb je het ziekteproces als traumatisch ervaren. Zo ontregelend dat je het moeilijk vindt de draad weer op te pakken. Of oude, pijnlijke ervaringen spelen weer op. Deze klachten kunnen ook nog maanden of jaren na de behandeling ontstaan. Ook de angst dat de kanker terugkomt, kan een verlammend gevoel geven

Zoek tijdig hulp

Heb je klachten die niet overgaan? Zoals voortdurende angst of boosheid of sterke gevoelens van schuld of hopeloosheid? Of terugkerende nachtmerries, verlies van interesse in dingen die je eerder graag deed of beangstigende gedachten? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar zoek hulp.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Josette Hoekstra-Weebers

Socioloog, UMCG

illustratie-deskundige

Annemieke Kuin

Geestelijk verzorger, Dijklander Ziekenhuis

illustratie-deskundige-vrouw

Michaela van der Veldt, MSc.

Maatschappelijk werker, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2018