Behandeling van nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij nierkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat voor jou de beste behandeling is.

Welke behandeling je krijgt, verschilt per persoon. Het maakt bijvoorbeeld uit welk stadium nierkanker je hebt. Weet je welk stadium nierkanker je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Mogelijke behandelingen bij nierkanker

Lees op deze pagina over:

Behandelingen voor uitgezaaide nierkanker:

En over:

Chemotherapie werkt niet bij nierkanker.

Actief volgen bij nierkanker

Je arts kan ook voorstellen om geen behandeling te doen. Bijvoorbeeld als de tumor kleiner is dan 4 cm of je vanwege je gezondheid beter geen operatie kunt krijgen. Dan krijg je wel regelmatig controles om te kijken hoe het gaat. Dit heet ‘actief volgen’. Lees meer over actief volgen bij nierkanker.

Operatie bij nierkanker

De meeste mensen met nierkanker krijgen een operatie. Als de tumor alleen in de nier zit en er geen uitzaaiingen zijn, kun je vaak geopereerd worden. De chirurg haalt dan je hele nier of een deel van je nier weg. Hierdoor heb je kans om te genezen.

Een operatie kan ook een behandeling zijn bij uitgezaaide nierkanker. Dan is de operatie bedoeld om klachten te verminderen.

Lees meer over een operatie bij nierkanker.

Cryo-ablatie bij nierkanker

Zit de tumor op een plaats waar deze moeilijk weg te halen is? Of kun je vanwege je gezondheid geen operatie krijgen? Dan kan de arts de tumor soms vernietigen door bevriezing. Deze behandeling heet cryo-ablatie.  

Lees meer over cryo-ablatie bij nierkanker.

Warmte-ablatie met MWA bij nierkanker

Zit de tumor op een plaats waar deze moeilijk weg te halen is? Of kun je vanwege je gezondheid geen operatie krijgen? Dan kan de arts de tumor vernietigen met warmte. Dat kan alleen als de tumor in je nier nog klein is.

Deze behandeling is minder ingrijpend dan een operatie. Je kunt met je arts bespreken of je MWA kunt krijgen in plaats van een operatie.

Lees meer over warmte-ablatie met MWA bij nierkanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij nierkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor nierkanker. 

Behandelingen bij uitgezaaide nierkanker

Als nierkanker uitgezaaid is, is de behandeling bedoeld om de ziekte te remmen en om je klachten zoveel mogelijk tegen te gaan.

Doelgerichte therapie bij nierkanker

Doelgerichte therapie is soms een behandeling bij uitgezaaide nierkanker. Je krijgt dan een medicijn om de ziekte te remmen. Bijvoorbeeld sunitinib, pazopanib of cabonzantinib.

Niet iedereen met uitgezaaide nierkanker kan doelgerichte therapie krijgen. Of deze behandeling geschikt voor je is, wordt duidelijk na onderzoek van een stukje tumor.

Lees meer over doelgerichte therapie bij nierkanker.

Immunotherapie bij nierkanker

Immunotherapie kan een behandeling zijn bij uitgezaaide nierkanker. Immunotherapie zorgt ervoor dat je eigen afweersysteem de kankercellen kan doden. Je krijgt dan medicijnen om de ziekte te remmen. Bijvoorbeeld ipilimumab of nivolumab.

Lees meer over immunotherapie bij nierkanker.

Bestraling bij nierkanker

Bestraling is een behandeling bij nierkanker. Bijvoorbeeld als je geen operatie kunt krijgen. Of als er uitzaaiingen zijn van nierkanker. Dan kan de bestraling ervoor zorgen dat je minder last hebt van de uitzaaiingen.

Lees meer over bestraling bij nierkanker.

Behandeling van teruggekeerde nierkanker

Kanker kan terugkomen, ook na een behandeling. Het is niet te voorspellen of dat bij jou zal gebeuren. Als de ziekte terugkomt, kun je opnieuw een behandeling krijgen.

Lees meer over de behandeling van teruggekeerde nierkanker.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023