Lipkanker

Tmc over deze informatie

Lipkanker is kanker van de lippen. Liptumoren zitten bijna altijd op de onderlip. Ze komen vooral voor bij mannen boven de 40 jaar. De tumor begint als een blaartje, zweertje of kloofje dat niet wil genezen. Wordt de tumor groter, dan kan deze ingroeien in onderliggende spieren of in de onderkaak. En kan ook uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals.

Bijna alle tumoren van de mond- of keelholte ontstaan in de cellaag die aan de oppervlakte ligt: het slijmvlies. Het slijmvlies is opgebouwd uit plaveiselcellen. Een ander woord voor tumoren van het slijmvlies is dan ook plaveiselcelcarcinomen.

Groeiwijze

Groeit de tumor, dan kan deze ook het weefsel eromheen aantasten. Bijvoorbeeld spier of bot.

Tumoren van de mond- of keelholte kunnen dezelfde oorzaak en manier van groei hebben. Maar tumoren van de mond- of keelholte kunnen ook verschillen van elkaar. Daarom kunt u hier informatie vinden die specifiek over lipkanker gaat. Maar kunt u ook informatie tegenkomen die geldt voor kanker van de mond- of keelholte in het algemeen. 

U vindt hier geen informatie over kanker van de speekselklieren. Voor deze soort kanker is een heel andere behandeling nodig. 

Omdat liptumoren zeldzaam zijn, is behandeling ervan in Nederland in gespecialiseerde centra. Deze zijn aangesloten bij de Nederlandse Werkgroep Hoofdhals Tumoren.

Mond en keelholte

Mond en keelholte
a. bovenkaak b. hard gehemelte c. zacht gehemelte d. huig e. keelamandelen f. tong g. keelholte h. onderkaak i. strottenhoofd j. luchtpijp k. slokdarm (illustratie: KWF).