Uitzaaiingen in de botten

Behandeling van pijn bij botuitzaaiingen

Opslaan

Uitzaaiingen in de botten kunnen pijn veroorzaken. Er zijn verschillende manieren om pijn te bestrijden:

  • met medicijnen
  • door bestraling. Dit kan zijn:
    - uitwendig
    - van binnenuit

Medicijnen

Een behandeling van kanker met medicijnen bestrijdt kankercellen in het hele lichaam. Chemotherapie of doelgerichte therapie kunnen daardoor pijn in de botten door uitzaaiingen verlichten. Bij borstkanker en prostaatkanker kan ook hormonale therapie helpen tegen de pijn.

Daarnaast kan de arts pijn behandelen met pijnstillers

Uitwendige bestraling

Heb je pijn op een specifieke plek en veroorzaakt dit veel klachten? Dan kan de bestralingsarts de pijnlijke uitzaaiing in de botten bestralen. Je wordt bestraald op de plek waar de tumor of uitzaaiingen zitten.

Vaak krijg je dan een korte behandeling: 1 bestraling of een korte serie van bijvoorbeeld 5 tot 10 bestralingen in 1 of 2 weken. Bij een korte serie van bestralingen zijn er nauwelijks bijwerkingen. En het heeft een groot effect op de pijn. Meer dan driekwart van alle mensen die vanwege botpijnen zijn bestraald, hebben na enkele weken geen pijn meer. Of ze hebben minder pijnstillers nodig.

Doordat je minder pijn hebt, verbetert de kwaliteit van  je dagelijks leven. Soms voor langere tijd.

Soms is er bij bestraling van uitzaaiingen in de botten de 1e dag of dagen een verergering van de pijn, voordat het afzakt. Dit heet een flare-up.

Wordt de pijn niet minder na de behandeling, ook niet na een paar weken? Neem dan contact op met de bestralingsarts.

Bestraling van binnenuit

Heb je door uitzaaiingen in de botten op meerdere plaatsen in het lichaam pijn? Dan kun je een injectie of een infuus met een radioactief middel krijgen. De bestraling is dan van binnenuit. Voorbeelden van deze radioactieve middelen zijn:

  • rhenium-188
  • samarium-153
  • radium-223

Het middel verspreidt zich via de bloedbaan door het lichaam. Door de eigenschappen van het middel stapelt het zich op in de uitzaaiingen in de botten. Daar geeft het middel een straling af. Hierdoor worden alle botuitzaaiingen tegelijk bestraald. Deze behandeling helpt vaak een tijd tegen de pijn. En de behandeling kan zo nodig na een tijd herhaald worden.

De behandeling met radioactieve stoffen is net zo effectief als uitwendige bestraling om pijn te bestrijden. De behandeling kan gecombineerd worden met andere behandelingen zoals hormonale therapie.

De hoeveelheid radioactieve stof die wordt gebruikt is heel klein. De straling levert geen gevaar op voor je omgeving. De behandeling heeft weinig bijwerkingen. Wel kan het aantal bloedplaatjes tijdelijk dalen. Bloedplaatjes zijn belangrijk bij het stoppen van bloedingen. Bij een tekort bloeden wondjes sneller en langer. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan blauwe plekken. Maar de kans is erg klein dat je iets van een tijdelijke daling merkt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Stichting Pijn bij Kanker, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Wagemans, M.F.M. (anesthesioloog), Drs. Zijlstra, M. (overige deskundige)