Nieuwe ontwikkelingen bij werveluitzaaiingen

Opslaan

Een eerdere en minder ingrijpende operatie aan de wervelkolom

Werveluitzaaiingen kunnen de wervelkolom zwakker maken. Is dit het geval, maar is er (nog) geen sprake van een verlamming? Dan kan de arts misschien een nieuw soort operatie uitvoeren.

Bij deze operatie verstevigt de arts de wervelkolom via een paar kleine sneetjes in de huid. Dit heet een ‘minimaal invasieve operatie’. Het voordeel van deze soort operatie is dat het herstel meestal een stuk sneller gaat dan bij een operatie met een grote snede.

Is er sprake van een verlamming, dan is deze kleinere operatie meestal niet goed mogelijk. Het is dus belangrijk om bij pijn in de rug te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn, voordat er een verlamming in de armen of benen ontstaat. Bekijk de klachten die kunnen horen bij werveluitzaaiingen.

Bestraling na de operatie aan de werveluitzaaiing

Na de operatie aan de wervelkolom kan de arts een aanvullende behandeling met bestraling voorstellen. Aanvullende bestraling op de wervelkolom kan het effect van de operatie soms nog extra versterken.

Hoe eerder de arts kan vaststellen dat er uitzaaiingen in de wervelkolom zijn, hoe meer mogelijkheden er zijn voor een goede behandeling. Lees verder over de behandeling van werveluitzaaiingen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Chris Faber, Dr. Jorrit-Jan Verlaan, Drs. Nicolien Kasperts, Drs. Robert van der Wal