Wat is transarteriële chemo-embolisatie (TACE)?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij transarteriële chemo-embolisatie (TACE) stopt de arts de bloedtoevoer naar de tumor. De arts sluit daarvoor de slagader af. Tegelijkertijd geeft de arts chemotherapie op de plek van de tumor. Zo gaan de kankercellen dood. Transarterieel betekent ‘via de slagader’.

Lees op deze pagina over:

Wanneer krijg je TACE?

TACE kan een behandeling zijn bij hepatocellulair carcinoom (HCC). Dat is de vorm van leverkanker die het meeste voorkomt.

Ook bij sommige andere kankersoorten kun je TACE krijgen. Het gaat dan om uitzaaiingen in de lever, bijvoorbeeld van neuro-endocriene tumoren of van dikkedarmkanker.

Hoe gaat een behandeling met TACE?

Voor een behandeling met TACE krijg je een plaatselijke verdoving in je lies. De arts schuift dan een dun slangetje (katheter) door de slagader in je lies naar binnen. Het slangetje komt in de leverslagader. Door het slangetje spuit de arts wat contrastvloeistof. Zo kan hij of zij het bloedvat goed zien. De arts bekijkt met een röntgenapparaat of het slangetje op de juiste plek ligt, vlak bij de tumor in de lever.

Daarna spuit de arts kleine bolletjes door het slangetje. In de bolletjes zitten medicijnen tegen kanker: chemotherapie. De bolletjes blijven steken in de kleine bloedvaten van de tumor. Zo krijgen de kankercellen geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Ook komt uit de bolletjes langzaam de chemotherapie vrij. Hierdoor gaan de kankercellen dood.

Als de behandeling klaar is, verwijdert de arts de katheter. Je krijgt een drukverband of een vaatplugje om het gaatje in je lies dicht te maken. Het vaatplugje lost vanzelf op.

Nacontrole

Na de behandeling krijg je regelmatig een CT-scan, PET-scan en/of een MRI-scan. Hiermee controleert de arts of de tumor inderdaad helemaal weg is.

Bijwerkingen van TACE

Als je TACE krijgt, kun je last hebben van bijwerkingen. Zoals pijn in je bovenbuik en misselijkheid. Of je voelt je wat koortsig. Dat is normaal. Soms krijg je een nabloeding of een bloeduitstorting in je lies.

Post-embolisatiesyndroom na TACE

Sommige mensen krijgen na TACE griepachtige klachten. Zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook kun je je misselijk voelen en moeten overgeven. Dit noemen artsen het post-embolisatiesyndroom. Meestal nemen de klachten binnen twee dagen sterk af en verdwijnen de klachten binnen 2 weken.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Heb je last van een bijwerking? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. De arts kan je misschien een geneesmiddel geven.

Lees meer over bijwerkingen van TACE bij leverkanker.

Werking transarteriële chemo-embolisatie en radio-embolisatie

In deze video legt dr. Mark Burgmans (radioloog) uit hoe transarteriële chemo-embolisatie en radio-embolisatie werken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Martijn Meijerink

Radioloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-arts-man

Dr. Warner Prevoo

Radioloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2022