Wat is High Intensity Focused Ultrasound (HIFU)?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij high intensity focused ultrasound (HIFU) vernietigt de arts de kankercellen met geluidsgolven. Met de geluidsgolven maakt de arts de kankercellen erg heet. Door de hitte gaan de kankercellen dood.

De arts gebruikt ultrageluidsgolven (ultrasound). Ultra betekent dat het geluid te hoog is om als mens te kunnen horen. Focused wil zeggen dat de arts de golven precies richt op de kankercellen. Zo gaan alleen de kankercellen dood en niet het gezonde weefsel rondom de tumor.

Lees op deze pagina over:

Wanneer krijg je HIFU?

HIFU is soms een behandeling bij prostaatkanker. Je kunt deze behandeling alleen krijgen als de tumor in de prostaat niet te groot is en je geen uitzaaiingen hebt. Dan kun je met HIFU genezen van de kanker. HIFU is geen standaardbehandeling bij prostaatkanker. Als de arts een behandeling met HIFU voorstelt, is dat vaak in studieverband. 

Sommige ziekenhuizen onderzoeken of HIFU werkt bij pijn door uitzaaiingen in de botten.

Hoe gaat een behandeling met HIFU?


HIFU bij prostaatkanker

Als je prostaatkanker hebt en HIFU krijgt, doet de uroloog eerst een MRI-scan. Zo kan de arts heel precies zien waar de tumor ligt.

Voor de behandeling ga je onder narcose of krijg je een plaatselijke verdoving. Dan brengt de uroloog via je anus een echoprobe in je lichaam. Dit is een soort 'dikke thermometer'. Vanuit de probe gaan de geluidsgolven door de wand van de endeldarm naar je prostaat. De geluidsgolven maken het weefsel erg warm en vernietigen zo de kankercellen in de prostaat.

HIFU bij uitzaaiingen in de botten

Bij HIFU voor uitzaaiingen in de botten, lig je tijdens de behandeling in een MRI-scanner. Met de MRI-scan ziet de radioloog precies waar de tumor of de uitzaaiingen zitten. Zo kan de arts de geluidsgolven naar de juiste plek sturen. Met de MRI-scan houdt de arts ook de temperatuur in de gaten. De temperatuur moet hoog genoeg zijn om de kankercellen te doden.

Als je HIFU krijgt, geeft de arts je een roesje. Dat is een combinatie van een slaapmiddel en een pijnstiller.

Bijwerkingen van HIFU

Als je HIFU krijgt, kun je last hebben van bijwerkingen. Welke bijwerkingen dat zijn, ligt aan de plek van de behandeling. De meest voorkomende bijwerking is pijn en gevoeligheid rondom het behandelde gebied. Dit gaat vanzelf 0ver.

Mogelijke bijwerkingen van HIFU bij prostaatkanker:

  • Infectie aan de insteekopening van de probe.
  • Blaasontsteking.
  • Niet kunnen ophouden van plas (incontinentie). Dit is meestal tijdelijk.
  • Geen erectie kunnen krijgen. Dit is meestal tijdelijk.
  • Op lange termijn: vernauwing van de plasbuis.
  • Een opening tussen de endeldarm en de plasbuis. Dat heet een fistel. Er is soms een operatie nodig om de fistel weg te halen.

Na HIFU bij uitzaaiingen in de botten kan de huid dicht bij de tumor verbranden. Dit gebeurt niet vaak. Ook koorts of schade aan omliggende organen komen zelden voor.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Heb je last van een bijwerking? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. De arts kan je misschien een geneesmiddel geven.

Nieuwe ontwikkelingen bij HIFU

Op de website van de Amerikaanse FUS foundation staat een overzicht van de verschillende toepassingen van HIFU. En een lijst met onderzoek naar HIFU.

MRI-HIFU behandeling

High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) is een behandeling waarbij de arts de tumor van buitenaf verhit met ultrasone geluidsgolven.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Wilbert Bartels

Dr. ir. Wilbert Bartels

Fysicus, UMC Utrecht

Foto Mark Burgmans

Dr. Mark Burgmans

Radioloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2022