Vooronderzoek met angiografie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Soms is het nodig om voorafgaand aan transarteriële radio-embolisatie een angiografie te doen.

Voor dit onderzoek mag je een paar uur niet eten of drinken. Gebruik je bloedverdunners? Dan moet je daar een paar dagen van tevoren mee stoppen.

Waarom een angiografie?

Dit onderzoek wordt gedaan om te kijken hoe de bloedvaten van en naar de lever lopen.

Vanuit de leverslagader kunnen ook bloedvaten lopen naar andere organen, zoals de maag, de alvleesklier en de dunne darm. De radioactieve bolletjes mogen daar niet terecht komen, omdat ze die organen anders kunnen beschadigen. Daarom worden deze bloedvaten afgesloten tijdens het onderzoek.

Hoe gaat een angiografie?

Tijdens het onderzoek lig je op je rug op een onderzoekstafel. De interventieradioloog geeft je een verdovingsprikje in de lies. Daarna prikt hij de liesslagader aan. Met röntgenstraling kan hij op een beeldscherm zien wat hij doet.

Via de slagader brengt de arts een dun slangetje (katheter) naar de bloedvaten in het gebied dat hij gaat onderzoeken. Daarna spuit hij contrastvloeistof bij je in en maakt hij foto’s. Op die foto's zijn de bloedvaten van de lever en de tumor zichtbaar. De contrastvloeistof kan een warm gevoel geven. Dit gaat snel over.

Aan het einde van het onderzoek spuit de interventieradioloog een testmiddel in om te kijken hoe de radioactieve bolletjes zich verspreiden in de lever. Het testmiddel is licht radioactief, maar niet schadelijk voor het lichaam.

Na het onderzoek maakt de arts het gaatje in de slagader dicht. Dit kan met een drukverband of een vaatplugje. Het vaatplugje sluit het gaatje in de slagader af en lost vanzelf op. Het plaatsen van het plugje kan even gevoelig zijn.

Soms krijg je een drukverband in de lies om een nabloeding te voorkomen. Je moet nog enkele uren plat blijven liggen. Je mag het been in die tijd niet buigen.

Wat gebeurt er na de angiografie?

Na afloop van het onderzoek krijg je een scan die laat zien waar het testmiddel terecht is gekomen. Het is belangrijk dat het in de tumor komt, en niet in bijvoorbeeld de darm of longen.

Op basis van de scan bepaalt de arts of de behandeling met radio-embolisatie ook echt kan plaatsvinden.

Hoe lang in het ziekenhuis?

Dit onderzoek vindt plaats in dagbehandeling.
 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Warner Prevoo

Radioloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018