Hoe gaat een behandeling met HIFU

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Behandeling van borstkanker of pijnlijke uitzaaiingen botten

Word je behandeld voor borstkanker of pijnlijke uitzaaiingen in de botten, dan lig je gedurende de hele behandeling in een MRI-scanner.

De arts gebruikt de MRI-scanner allereerst om de plaats van de tumor te bepalen en om de geluidsgolven te sturen. Ook wordt met de scanner de temperatuur in het weefsel tijdens de verhitting gemeten. Zo wordt ervoor gezorgd dat de tumor voldoende wordt verhit en dat het naastgelegen gezonde weefsel geen schade oploopt.

Je krijgt voorafgaand aan de behandeling een roesje, waarbij je in slaap gebracht wordt en pijnstilling krijgt, maar zelf ademt.

Behandeling van prostaatkanker

Voordat de behandeling start, krijg je een MRI-scan. Deze MRI beelden worden met de behandelcomputer gekoppeld. Zo kan de uroloog het tumorgebied precies zien en behandelen.

Aan het begin van de behandeling brengt de uroloog via de anus een echoprobe in. Dit is een soort 'dikke thermometer' die met geluidsgolven het prostaatweefsel in trilling brengt. De probe is ingesmeerd met een glijmiddel. Een koelvloeistof zorgt ervoor dat de wand van de endeldarm niet warmer wordt dan 17º C.

De uroloog stelt dan via een computer in welk deel van de prostaat behandeld moet worden. De computer stuurt de probe aan.

Vanuit de probe gaan de geluidsgolven door de wand van de endeldarm naar de prostaat. Door hun hoge temperaturen (tot 85º C) vernietigen ze daar de kwaadaardige cellen. De golven bereiken alleen van te voren bepaalde zones in de prostaat.

Na de behandeling krijg je een slangetje via de plasbuis of rechtstreeks in de blaas via de buikwand.

De behandeling vindt plaats onder algehele narcose of plaatselijke verdoving.

De behandeling duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van de grootte van de prostaat.

Hoe lang in het ziekenhuis

De behandeling is weinig ingrijpend. Je  hoeft niet te worden opgenomen. In principe kun je een aantal uren na de behandeling weer naar huis.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Wilbert Bartels

Dr. ir. Wilbert Bartels

Fysicus, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018