Neem het stuur over als dat kan

Mique (51) kreeg te horen dat ze de zeldzame kanker PMP heeft. Er was maar 1 behandeling mogelijk, een grote buikoperatie binnen een paar weken. Omdat ze daar nog niet klaar voor was, nam ze 3 maanden bedenktijd. “Ik had tijd nodig om tot mezelf te komen.”

Tekst: redactie kanker.nl, juni 2019

Mique“Mama krijgt een baby’, riep mijn zoontje van 6 jaar oud. Zelf dacht ik dat ik in de overgang was. Uiteindelijk ben ik naar de dokter gegaan. De uitslag verraste me compleet: mijn buik zat vol kanker. Ik was boos en intens verdrietig en ik was ervan overtuigd dat ik het zelf wel kon oplossen.

Eerst zelf proberen

Die operatie wilde ik niet. Ik wilde eerst kijken of het anders kon. Met de chirurg heb ik toen een datum afgesproken na de zomer. ‘Dan is zij ook weer fit na de vakantie’, dacht ik nog. Verder heb ik aangegeven dat ik voor de operatie nog een scan wilde en dat ik per se door haar geopereerd wilde worden. Dat kon.

Een tijd van complete voorbereiding volgde. Ik las alles over wat ik zelf kon doen, schakelde psychologische begeleiding in, zocht hulp bij een haptonoom en een ademtherapeut. Ik mediteerde me suf en koos ervoor om mijn voeding compleet aan te passen. Ik zwom dagelijks 2 kilometer om mijn conditie op niveau te houden en deed speciale longtraining. Alles stond voor mij in het teken van mijn gezondheid.

Droomreis

Met het gezin maakten we een droomreis naar Curaçao. Het kon immers onze laatste vakantie zijn. Ondertussen trainde ik daar in het zwembad om fit te blijven.

Na de vakantie volgde de scan. Ik was ervan overtuigd dat ik wat kon bereiken met aangepaste voeding. Maar dat zag je niet terug op de scan. Ik denk trouwens dat ik wel wat bereikt heb: de kanker was niet minder geworden, maar ook niet gegroeid. Maar het was duidelijk, de operatie was onvermijdelijk.

Muziek

Met een hartslag van 120/70 rolde ik ontspannen de operatiekamer in. Nu kon ik het accepteren, ik was er klaar voor. Ik had een headset op mijn hoofd met speciaal voor mij gemaakte meditatiemuziek. Die muziek is opgebleven tot in de uitslaapkamer. Als je aangeeft wat je wensen zijn, is er heel veel mogelijk, zo ontdekte ik.

Ik ben heel blij dat ik voor deze weg heb gekozen en een volgende keer zou ik het precies zo doen. Ik wens ook anderen toe dat ze het stuur over durven te nemen. Uiteindelijk ben je zelf degene die bepaalt. Het is jouw lijf.”

Tips van Mique:

 • Luister naar je lijf. Blijf voelen.
 • Verzamel de juiste mensen om je heen.
 • Neem muziek waar je blij en ontspannen van wordt mee naar de operatie. Dat mag vaak gewoon als je het even overlegt.
 • Er staat veel informatie op internet en vaak zijn dat de horror-verhalen. Wees je daar bewust van en filter de negatieve dingen eruit. Op kanker.nl vind je betrouwbare informatie.
 • Zoek jouw weg en neem het stuur over als dat kan. Je kunt veel meer zelf bepalen dan je denkt.
 • Zorg goed voor jezelf, fysiek en mentaal:
  • Ga mediteren en zoveel mogelijk ontspannen
  • Zoek de mensen en dingen op die je sterk maken.
  • Ga sterk en met een positieve blik de operatie in als je kunt. Dan kom je er ook beter uit.
  • Beeld je in wat je na de operatie weer wilt kunnen. Dat je weer skiet bijvoorbeeld. Maak er een heel concreet beeld van en herhaal dat voor jezelf.
    

Gesprek
 

Lees ook de andere ervaringsverhalen: 

 • Natalie pakte de regie over haar behandeling
 • Cees vroeg twee keer een second opinion aan
 • Ron wil bewust geen chemo
 • Dubbelportret van Anja en haar arts Tineke Smilde