Oprechte aandacht is belangrijk

Dr. Tineke Smilde (56) is al 25 jaar arts. Ze is internist-oncoloog en de behandelend arts van Anja. Het is haar missie om patiënten te kennen als mens. “Door werkelijk aandacht te hebben voor de mens tegenover je, kun je als dokter ook beter samen beslissen. Dan weet je wat belangrijk is voor je patiënt.” 

Tekst: redactie kanker.nl, juli 2019
Foto: bymarjo

Dokter Tineke Smilde“Een behandeling zou bij Anja aanzienlijke winst hebben opgeleverd. En dan bedoel ik een procentueel grotere kans op overleving. Anja gaf meteen aan dat het niet goed voelde. Ze wilde geen behandeling. We hebben samen de risico’s besproken en afgesproken dat ze ook nog bij een collega van mij te rade zou gaan.  

Ik vroeg haar of ze ook achter haar beslissing kon staan als ze na een jaar uitzaaiingen zou hebben. Daar heeft ze goed over nagedacht. Uiteindelijk besloot ze om de vervolgbehandelingen niet te nemen. Anja is een intelligente vrouw. Ze werkt in de gezondheidszorg en nam een weloverwogen beslissing, met steun van haar partner. Dat mag.  

Daarbij is dit geen beslissing die haar meteen schaadt. Ze wordt er nu niet ziek van. We vinden het tegenwoordig normaal dat mensen allerlei behandelingen krijgen omdat zij dat wensen, en waar ze hartstikke ziek van worden. Ook als die eigenlijk niet zinvol zijn. Waarom zou ik dan niet mogen  afzien van een behandeling omdat een patiënt dat weloverwogen wenst?   

Ook het traject van de controles hebben we samen besproken. Ik vind dat Anja recht heeft op de controles die andere patiënten ook krijgen. Ik hoef haar niet te ‘straffen’ omdat ze geen behandeling wil. En daarbij, controles zijn veel goedkoper dan een behandeling.  

Quote Tineke

Verbijsterd

Ik vind de gezondheidszorg soms heel koud. Dat heb ik ook zelf ervaren. Mijn man overleed 17 jaar geleden. Onze kinderen waren 4, 7 en 9 jaar. Niemand vroeg mij hoe het thuis ging en of ik het redde met 3 jonge kinderen. Ik was verbijsterd.  

Dat heeft mij nog meer gesterkt in mijn overtuiging dat oprechte aandacht belangrijk is. We noemen het toch ook gezondheidszórg. Dat betekent dat we voor mensen zórgen. Patiënten leggen hun leven in jouw handen. Interesse tonen is dan wel het minste wat je kunt doen. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat je alleen maar voor iemand kunt zorgen als je die persoon kent. Dat je weet wat iemand drijft, wat belangrijk is in zijn of haar leven.  

Kijk, een boer die graag bij zijn vee is, moet ik niet opsluiten in een kamer. Dat moet je ook meenemen bij een keuze voor een behandeling. Ik zeg dan ook vaak tegen mijn patiënten: ‘u zult wel denken: wat een rare dokter, wat vraagt ze allemaal. Dat doe ik omdat ik dan beter voor u kan zorgen.’  

Tineke en Anja in gesprek

Ontwapenend

Als patiënt kun je natuurlijk ook zelf veel doen om een goede relatie op te bouwen met je dokter. Mijn advies: laat je kwetsbaarheid zien. ‘Dokter ik ben onzeker over wat ik moet kiezen, maar ik wil wel graag meebeslissen.’ Dat ontwapent veel dokters, denk ik. Ga in ieder geval niet meteen in de aanval met alle informatie die je op internet hebt gevonden. Heb respect voor elkaar en sta open voor elkaars mening.  

Een gelijk gesprek wordt het overigens nooit. De dokter heeft veel meer medische kennis dan de patiënt. Dat is logisch. Als ik thuis een expert inhuur om zonnepanelen aan te leggen, laat de expert me meedenken, maar ik snap natuurlijk niet precies wat ik kies. Vertrouwen is daarbij het sleutelwoord. Ook bij mij in de spreekkamer, ook bij Anja. Zij durfde uiteindelijk een afwijkende beslissing te nemen. Een beslissing die bij haar past, waar ze 100% achter staat. Kijk, daar doe ik het voor. Dan heb ik mijn werk goed gedaan.” 

De 3 tips van dokter Smilde: 

  1. Maak gebruik van de 3 goede vragen in het gesprek met je arts 
  2. Ga niet meteen in de aanval met alle informatie die je op internet hebt gevonden, maar luister ook goed naar de argumenten van je arts. Wederzijds respect is belangrijk. 
  3. Stel je kwetsbaar op, laat zien wat dit voor jou betekent, wat belangrijk voor je is in het leven.