Mijn dokter is een topper!

Anja kreeg in 2016 borstkanker. Zij besloot ondanks het advies van haar arts om geen extra preventieve behandeling na haar operatie te ondergaan. Haar arts steunde haar keuze.

Tekst: redactie kanker.nl, juli 2019
Foto: bymarjo

Anja heeft borstkanker"Mijn oncoloog is een topper. Ze luistert en laat je in je waarde. Ze is er voor iedereen met volle aandacht en open vizier. Dat heeft me enorm geholpen. 

Eind augustus 2016 kreeg ik de diagnose borstkanker. In september ben ik geopereerd. Na de uitslag van het weefsel en de okselklieren kreeg ik het advies om preventief chemotherapie, immunotherapie en hormoontherapie te starten. Ik kreeg 2 weken bedenktijd.

Duivels dilemma 

In oktober ben ik op kanker.nl gestart en heb een aantal blogs geschreven die mijn duivels dilemma beschrijven. Ze werden veel gelezen en ik kreeg een aantal nuttige reacties van lotgenoten. Daarnaast heb ik veel gesprekken gevoerd met de mensen om me heen en informatie opgezocht op internet. 

Uiteindelijk heb ik gekozen om het advies naast me neer te leggen en de behandeling niet te nemen. Toen ik het dokter Smilde vertelde, was ze even stil. “Dapper”, zei ze toen. We hebben toen samen besproken wat ik wél nodig had.  

Quote Anja

Door mijn opleiding en werk weet ik veel van statistiek. Ik weet dus hoe je tabellen moet lezen en hoe prognoses tot stand komen. Het zijn gemiddelden, gebaseerd op data van eerdere patiënten. Maar elke patiënt is weer anders. Je weet nooit wat een behandeling precies bij jou zal doen.  

Dokter Smilde luisterde met respect naar mijn argumenten en besprak die met me. Ook zei ze tegen me: “als het met jouw keuze toch mis gaat, dan nog moet je erachter blijven staan.” Dat steunde enorm. En zo is het. Je moet niet denken ‘had ik maar’. Er zijn gewoon geen garanties, ook mét behandeling is er een kans dat de kanker terugkomt. Het gaat erom dat je een weloverwogen keuze ;maakt die bij jou past.

Moeilijk moment 

Natuurlijk had ik ook moeilijke momenten. Bijvoorbeeld toen ik eind 2016 met een vriendin op vakantie ging. Ik kreeg het enorm benauwd, had last van mijn longen. Toen vloog het me aan. Ik wist namelijk dat het type kanker dat ik had, kon terugkomen in de longen, lever of botten.  

Ook toen kon ik bij mijn oncoloog terecht. Ze liet een pet-scan maken. En toen ik net voor kerst voor de uitslag bij haar kwam, stond ze al stralend op de gang. “Het is allemaal goed hoor.” Wat een opluchting.  

En nu, 3 jaar later, sta ik nog meer achter mijn keuze dan toen. Ik ben heel blij dat ik niet door mijn oncoloog gedwongen ben een keuze te maken waar ik niet achter sta. Dat waardeer ik enorm aan haar. Ik geloof oprecht dat haar open houding heeft bijgedragen aan mijn herstel.  

Tineke en Anja beslissen samen

Gelukkig 

De afgelopen jaren hebben mij enorm verrijkt. Ik ben bewust met mijn gezondheid aan de slag gegaan en ben gaan kijken hoe ik het beste mijn lichaam en geest weer in balans kon brengen. Mede daardoor voel ik me fit en gezond, veel meer in verbinding met mezelf. Ik heb me in mijn leven nog nooit zo gelukkig gevoeld. 

Samen met je dokter beslissen is ontzettend belangrijk. Je moet al het gevecht aan met kanker, dan moet de behandeling niet ook nog een strijd worden. Bij dokter Smilde kreeg ik die ruimte en daar ben ik heel dankbaar voor. Zij accepteert hoe ik ben en hoe ik mijn keuzes maak, gebaseerd op hoop en niet op angst. Die mogelijkheid en zo’n topdokter gun ik iedereen!” 

Dit zijn de 4 tips van Anja: 

  1. Leg je lot in handen van een arts bij wie je je goed voelt. Verdiep je hier van tevoren in en vraag naar ervaringen van anderen.  
  2. Het is een hele klap om te horen dat je kanker hebt. Mij hielp het om de rug te rechten en mezelf niet toe te staan om slachtoffer te zijn. Door er zo in te staan, pak je ook al de regie. Het is jouw lijf en jouw leven.
  3. Je moet in zo’n eerste ziekteperiode heel veel keuzes maken. Neem iemand mee naar de afspraken. Laat ze meedenken en meeluisteren, zodat ze jou kunnen helpen een keuze te maken waar je 3 jaar later ook nog blij mee bent.  
  4. Deze uitspraak van Mandela steunde mij enorm: May your choice reflect your hopes, not your fears. Maak keuzes gebaseerd op hoop, niet op angst.
     

Praat mee met Anja in de community