Echografie bij een talgkliercarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een vergrote lymfeklier, dan kan dit een uitzaaiing van talgkliercarcinoom zijn. Om te onderzoeken of het talgkliercarcinoom is uitgezaaid naar de lymfeklieren krijg je eerst een echografie. 

Ziet de radioloog op de echografie afwijkingen in 1 of meer lymfeklieren, dan krijg je een punctie. Bij een punctie zuigt de arts cellen en/of weefsel uit de lymfeklier op. Dat gebeurt met een dunne naald. De patholoog kijkt onder de microscoop of er kankercellen zijn.

Soms krijg je na de echografie nog een CT-scan of MRI-scan. Daarmee kan de arts verdachte lymfklieren in het lichaam, bijvoorbeeld in de hals, oksel of lies, uitgebreider onderzoeken.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-vrouw

Eva Huis-In 't Veld

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2021