Wegsnijden van plaveiselcelcarcinoom (operatie)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een plaveiselcelcarcinoom snijdt de arts meestal het plekje op je huid weg. Dat noemt de arts een operatie. De meeste mensen krijgen deze behandeling. De kans op genezing is heel groot.

Lees op deze pagina over:

Zit het plaveiselcelcarcinoom op je gezicht of hals? Dan kiest de arts misschien voor een andere manier van opereren: Mohs-chirurgie.

Hoe gaat wegsnijden van een plaveiselcelcarcinoom?

Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving. Dan snijdt de arts het plaveiselcelcarcinoom weg. De arts snijdt ook altijd een randje weg van je gezonde huid. Daar zitten soms kankercellen in die je met het blote oog niet kunt zien.

Onderzoek van het verwijderde stukje huid

De arts stuurt het verwijderde stukje huid naar de patholoog voor onderzoek. De patholoog bekijkt het plekje onder de microscoop. Vooral de snijranden zijn belangrijk. Als daar nog kankercellen in zitten, krijg je weer een kleine operatie. De arts snijdt rondom het wondje een extra randje van je huid weg. Dat stukje stuurt de arts weer naar de patholoog voor onderzoek. Zo wil de arts zeker weten dat alle kankercellen weg zijn.

Sluiten van de wond

Na de behandeling sluit de arts de wond. Het kan zijn dat de wond te groot is. Of dat er weinig rek in je huid zit. Dan krijgt de arts de wondranden niet bij elkaar. Meestal schuift hij of zij de huid die in de buurt ligt, over de wond. Dat heet een plastiek.

Soms haalt de arts van een andere plek op je lichaam een stukje huid weg. Dat stukje hecht de arts op de wond. Dan heet het een huidtransplantatie.

De arts sluit de wond meestal pas met een plastiek of transplantatie als zeker is dat de kankercellen allemaal weg zijn. Daarvoor wacht de arts op de uitslag van de patholoog. Soms kan dat een week duren. Je gaat dan naar huis. De wond blijft dan open, je krijgt er een wondverband omheen. Ook krijg je instructies mee van de arts of verpleegkundige.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiƫntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die plaveiselcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022