Mohs-chirurgie bij plaveiselcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met Mohs-chirurgie kan de arts het plaveiselcelcarcinoom helemaal weghalen zonder onnodig veel gezonde huid weg te snijden. Je krijgt dan een minder groot litteken. Tijdens de operatie wordt direct gekeken of alle plaveiselcelcarcinoom is verwijderd.

Op deze pagina lees je over:

Voor Mohs-chirurgie ga je naar een gespecialiseerd ziekenhuis of naar een huidkliniek. Bekijk waar je voor Mohs-chirurgie terechtkunt.

Wanneer Mohs-chirurgie bij plaveiselcelcarcinoom?

Heb je een plaveiselcelcarcinoom in je gezicht of hals en is het kleiner dan 4 cm? Dan krijg je waarschijnlijk Mohs-chirurgie. Deze behandeling krijg je ook als de kanker rondom de zenuwen groeit, of doorgroeit in je bloedvaten of lymfevaten.

Met deze behandeling is de wond op je huid zo klein mogelijk.

Mohs is de naam van de arts die deze methode bedacht. Een andere term is Mohs micrografische chirurgie.

Hoe gaat een behandeling met Mohs-chirurgie?

Voor Mohs-chirurgie krijg je een plaatselijke verdoving van je huid. Daarna verwijdert de arts de huidkanker laag voor laag. Alsof de arts steeds een laagje van je huid afschaaft. De arts snijdt zo weinig mogelijk van je gezonde huid weg.

De arts onderzoekt de weggenomen stukjes huid direct onder de microscoop. Zo wordt duidelijk of de huidkanker volledig weg is. Is de kanker niet helemaal weg? Dan snijdt de arts nog een extra laagje van je huid weg. Ook dat onderzoekt de arts direct. Dit gaat net zo lang door tot alle kanker weg is. Dan sluit de arts de wond. De behandeling kan een hele dag duren, je arts zal dit vertellen.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiƫntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die plaveiselcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022