Onderzoek en diagnose

PET-CT-scan bij non-hodgkinlymfoom

Opslaan

Patiënten met een agressief non-hodgkinlymfoom die in aanmerking komen voor een in opzet genezende behandeling krijgen bijna altijd een PET-CT-scan. 

Bij patiënten met een indolent non-hodgkinlymfoom is een PET-CT-scan vaak niet nodig. In sommige gevallen is er wel reden om dit onderzoek te doen. Bijvoorbeeld als de arts denkt dat het lymfoom over is gegaan in een agressiever lymfoom. Of als de arts denkt dat de ziekte zich maar beperkt tot een bepaalde plek en hij overweegt om in opzet genezende radiotherapie te geven.

Hoe gaat een PET-CT-scan?

Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Dit bestaat uit een PET-scan en een CT-scan.   

De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling. Hierbij wordt veel suiker verbruikt. De PET-scan maakt hier gebruik van. U krijgt een radioactieve stof toegediend die op dezelfde manier als suiker in cellen wordt opgenomen. Doordat kanker een verhoogde verbranding heeft, nemen vooral de kankercellen de radioactieve stof op. Zo kan de arts de kankercellen zien. Een nadeel is dat ontstekingen en actieve spieren ook veel suiker opnemen. Deze zijn daardoor moeilijk van de kankercellen te onderscheiden.   

Een CT-scan brengt organen en/of weefsels zeer gedetailleerd in beeld. Het apparaat maakt een serie foto's waarop telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel staat afgebeeld. Deze doorsneden geven een beeld van de plaats, grootte en uitbreiding van een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen. 

De computer projecteert de resultaten van de CT-scan over de resultaten van de PET-scan heen. Hierdoor is goed te zien welke organen en structuren kankercellen bevatten. 

PET staat voor Positron Emissie Tomografie. CT staat voor Computer Tomografie.

Voorbereiding

U mag minimaal 6 uur voor het onderzoek niet meer eten. U mag wel drinken, zolang er in de drank geen suiker zit. Heeft u suikerziekte, bespreek dan met uw arts hoe u zich moet voorbereiden.

Is de radioactieve stof in een bloedvat in uw arm ingespoten, dan moet u een tijd stil liggen in een aparte kamer. Na ongeveer 1 uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan begint het onderzoek. Hiervoor ligt u op een onderzoekstafel. Een camera draait langzaam om u heen en maakt foto’s vanuit verschillende posities.

Na het onderzoek is de radioactieve stof voor het grootste deel uit uw lichaam verdwenen. Er is geen gevaar voor u of uw omgeving.

PET-scan

Deze video legt uit hoe de PET-scan in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Tonino, S.H. (hematoloog), Dr. Klein, S.K. (hematoloog), Dr. Burgmans, M.C. (radioloog)