Nierkanker

Opslaan

Nierkanker is kanker van de nier. De nieren liggen aan de achterkant van de buik, tegen de rug aan. Ze hebben verschillende functies, zoals het filteren van afvalstoffen en het regelen van de bloeddruk. 

Nierkanker ontstaat vooral bij mensen tussen de 65 en 75 jaar. Mannen krijgen nierkanker bijna 2 keer vaker dan vrouwen. De belangrijkste risicofactor is roken. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen.

In het begin geeft nierkanker bijna nooit klachten. De ziekte wordt vaak per toeval ontdekt. Als de tumor groter wordt, kunnen symptomen optreden zoals bloed in de urine, pijn in de zij of een voelbare zwelling van de buik. 

Wordt nierkanker in een vroeg stadium ontdekt en behandeld, dan is de kans op genezing groot.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Niercelkanker

Er zijn verschillende soorten nierkanker. De informatie op kanker.nl gaat alleen over niercelkanker. Deze vorm van nierkanker komt het meest voor. 

Groeiwijze en uitzaaiingen

Niercelkanker ontstaat in de wand van de nierbuisjes. Deze helpen het bloed te filteren. Lees meer over de nieren.

Wordt nierkanker niet ontdekt of niet behandeld, dan groeit de tumor steeds verder door. Eerst in de naastgelegen grote bloedvaten, daarna voorbij het bindweefsel rondom de nier en in de bijnier.

De kankercellen kunnen zich uiteindelijk via de lymfeklieren of het bloed verspreiden naar andere delen in het lichaam, zoals de longen, botten en lever. Er ontstaan dan uitzaaiingen. Ongeveer 1 op de 7 mensen met nierkanker heeft bij diagnose al uitzaaiingen. De vooruitzichten zijn dan niet goed.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Nederlandse Vereniging van Urologen (dr. R.F.M. Bevers, dr. A. Bex)