Behandeling van nierkanker per stadium

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van nierkanker hangt onder andere af van het stadium. Met stadium bedoelen we hoe ver de ziekte is. Bekijk welke behandelingen mogelijk zijn bij jouw stadium nierkanker.

Lees op deze pagina over:

Weet je het stadium van jouw nierkanker niet? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. Of bekijk alle behandelingen bij nierkanker.

Behandeling van stadium 1 nierkanker

Bij stadium 1 nierkanker is de tumor kleiner dan 7 cm en heb je geen uitzaaiingen. Met de behandeling kun je genezen van nierkanker. Een behandeling waardoor je kunt genezen, heet een curatieve behandeling. Deze mogelijkheden zijn er meestal bij stadium 1 nierkanker:

Operatie

De meeste mensen met nierkanker stadium 1 krijgen een operatie. Bij de operatie verwijdert de arts de tumor. Hij of zij probeert alleen de tumor te verwijderen en de nier te laten zitten. Dit heet een niersparende operatie.

Cryo-ablatie of warmte-ablatie (MWA)

Soms is een operatie om de tumor te verwijderen niet mogelijk. Bijvoorbeeld als de tumor op een plaats zit waar deze moeilijk weg te halen is. Of vanwege je gezondheid. Dan kan de arts de tumor vernietigen door bevriezing (cryo-ablatie) of hitte (warmte-ablatie).

Actief volgen

Soms stelt de arts voor niet te behandelen. Bijvoorbeeld als de tumor kleiner is dan 4 cm of je niet fit genoeg bent om een operatie te krijgen. Dan krijg je wel regelmatig controles om te kijken hoe het met je gaat. Dit heet ‘actief volgen’.

Behandeling van stadium 2 nierkanker

Bij stadium 2 nierkanker is de tumor groter dan 7 cm en heb je geen uitzaaiingen. Met de behandeling kun je genezen van nierkanker. Het is een curatieve behandeling.

Deze mogelijkheden zijn er meestal bij stadium 2 nierkanker:

Operatie

De meeste mensen met nierkanker stadium 2 krijgen een operatie. De arts verwijdert de tumor tijdens een operatie. Een niersparende operatie is vaak niet mogelijk. Meestal verwijdert je arts de hele nier samen met de tumor. Lees meer informatie over de nieroperatie.

Cryo-ablatie of warmte-ablatie (MWA)

Kun je vanwege je gezondheid geen operatie krijgen? Of zit de tumor op een plek waar je arts moeilijk bij kan? Dan kan je arts de tumor misschien vernietigen door bevriezing (cryo-ablatie) of hitte (warmte-ablatie).

Behandeling van stadium 3 nierkanker

Bij stadium 3 nierkanker groeit de tumor in de grote bloedvaten die dicht bij de nieren liggen. Of je hebt uitzaaiingen in een lymfeklier in de buurt van je nier. Met de behandeling kun je genezen van nierkanker. Het is een curatieve behandeling.

Deze behandeling is er meestal bij stadium 3 nierkanker:

Operatie

De meeste mensen met nierkanker stadium 3 krijgen een operatie. Je arts verwijdert de tumor tijdens een operatie. Een niersparende operatie is vaak niet mogelijk. Meestal verwijdert je arts de hele nier waar de tumor in zit. Lees verder over de nieroperatie.

Tijdens de operatie verwijdert je arts ook de lymfeklier met de uitzaaiing. En de lymfeklieren daaromheen.

Behandeling van stadium 4 nierkanker

Bij stadium 4 nierkanker groeit de tumor door de wand van je nier heen in je bijnier. Ook kan stadium 4 nierkanker betekenen dat er uitzaaiingen zijn in andere organen.

Als je uitzaaiingen hebt in andere organen, kun je meestal niet meer genezen van nierkanker. Je kunt wel een behandeling krijgen om de ziekte te remmen. Bijvoorbeeld doelgerichte therapie of immunotherapie. Ook kun je een behandeling krijgen om klachten te verminderen, zoals bestraling.

Lees verder over mogelijke behandelingen bij uitgezaaide nierkanker:

Elke behandeling heeft ook gevolgen of bijwerkingen. Samen met je arts bespreek je wat voor jou de beste behandeling is.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer informatie voor als je twijfelt over een behandeling.

Palliatieve zorg

Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen. Door palliatieve zorg kan je kwaliteit van leven verbeteren en het kan helpen bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken. Lees verder over palliatieve zorg.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corinne Tillier

Corinne Tillier, MANP

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Astrid van der Veldt

Dr. Astrid van der Veldt

Internist-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2023