Behandeling van nierbekkenkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij nierbekkenkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.
Behandeling met genezing als doel
Is de tumor nog niet buiten het nierbekken gegroeid? Dan bestaat de behandeling uit een operatie.
Na de operatie is soms nog een behandeling met chemotherapie nodig om de kans kleiner te maken dat de kanker terugkomt. Chemotherapie kan ook een aanvullende behandeling zijn vóór de operatie. Lees verder over chemotherapie.
Is de tumor uitgezaaid naar een lymfeklier in de buurt, maar nog niet organen in de buurt? Dan verwijdert de arts tijdens de operatie ook deze lymfeklier. Voor de zekerheid neemt hij of zij ook de lymfeklieren daaromheen weg. Dit heet een lymfeklierdissectie.
Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling?
Voor de behandeling van nierbekkenkanker is het belangrijk dat je niet rookt. Roken vermindert namelijk het effect van de behandeling. Daarnaast vergroot het de kans dat de ziekte terugkomt.
Als je stopt met roken, kun je de kans op terugkeer van de ziekte verkleinen. Daarbij is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken. Vind hulp voor het stoppen met roken.
Je herstelt het beste van de behandeling door je conditie op peil te houden. Lees verder over hoe je de conditie goed houdt.
Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij nierbekkenkanker (trials)
Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor nierbekkenkanker.
Behandeling bij terugkeer van ziekte
Na de behandeling van nierbekkenkanker bestaat er een kans dat de ziekte terugkomt. Als dit gebeurt, is dat meestal in de eerste 2 jaar. Daarom is het belangrijk dat je vooral de eerste 2 jaar regelmatig op controle komt.
Wanner de tumor op dezelfde plek terugkomt, is genezing soms nog mogelijk. Heb je uitzaaiingen, dan is de prognose minder goed.
Behandeling om de ziekte te remmen en klachten te verminderen
Soms is een genezende behandeling niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de tumor te ver is doorgegroeid in organen om de tumor heen. Of als je uitzaaiingen hebt naar andere delen van je lichaam. Je kunt dan wel 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen, zoals chemotherapie of bestraling. Soms kan immunotherapie een behandeling zijn om het leven te verlengen.
Een behandeling is niet verplicht. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.
Je keuzes en rechten als patiënt
Als patiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.
Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.
Meer weten?
-
Alles over urologie
Informatie over onder andere blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker, zaadbalkanker en peniskanker van Nederlandse Vereniging voor Urologie.
-
Medische richtlijn nierbekkenkanker en urineleiderkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van nierbekkenkanker en urineleiderkanker.
-
Stichting DUOS
Website van de Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS)