Behandeling van nierbekkenkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij nierbekkenkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Behandeling met genezing als doel

Is de tumor nog niet buiten het nierbekken gegroeid? Dan bestaat de behandeling uit een operatie.

Na de operatie is soms nog een behandeling met chemotherapie nodig om de kans kleiner te maken dat de kanker terugkomt. Chemotherapie kan ook een aanvullende behandeling zijn vóór de operatie. Lees verder over chemotherapie.

Is de tumor uitgezaaid naar een lymfeklier in de buurt, maar nog niet organen in de buurt? Dan verwijdert de arts tijdens de operatie ook deze lymfeklier. Voor de zekerheid neemt hij of zij ook de lymfeklieren daaromheen weg. Dit heet een lymfeklierdissectie.

Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling?

Voor de behandeling van nierbekkenkanker is het belangrijk dat je niet rookt. Roken vermindert namelijk het effect van de behandeling. Daarnaast vergroot het de kans dat de ziekte terugkomt.

Als je stopt met roken, kun je de kans op terugkeer van de ziekte verkleinen. Daarbij is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken. Vind hulp voor het stoppen met roken.

Je herstelt het beste van de behandeling door je conditie op peil te houden. Lees verder over hoe je de conditie goed houdt.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij nierbekkenkanker (trials) 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor nierbekkenkanker. 

Behandeling bij terugkeer van ziekte

Na de behandeling van nierbekkenkanker bestaat er een kans dat de ziekte terugkomt. Als dit gebeurt, is dat meestal in de eerste 2 jaar. Daarom is het belangrijk dat je vooral de eerste 2 jaar regelmatig op controle komt. 

Wanner de tumor op dezelfde plek terugkomt, is genezing soms nog mogelijk. Heb je uitzaaiingen, dan is de prognose minder goed.

Behandeling om de ziekte te remmen en klachten te verminderen

Soms is een genezende behandeling niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de tumor te ver is doorgegroeid in organen om de tumor heen. Of als je uitzaaiingen hebt naar andere delen van je lichaam. Je kunt dan wel 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen, zoals chemotherapie of bestraling. Soms kan immunotherapie een behandeling zijn om het leven te verlengen.

Een behandeling is niet verplicht. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Kees Hendricksen

Dr. Kees Hendricksen

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Niels Graafland

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die nierbekkenkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020