Wat is neuskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij neuskanker zit er een kwaadaardige tumor in de neus. Neuskanker is een vorm van hoofd-halskanker.

De tumor in de neus zit in 1 van de holtes: de neusholte, of in een neusbijholte. Neuskanker ontstaat in het slijmvlies van die holtes. Wanneer de tumor groter wordt, kan-ie doorgroeien naar de oogkas, het gehemelte of de huid van de wang.

Bekijk de informatie over de neus.

Cijfers over neuskanker

Neuskanker is een zeldzame ziekte. In 2023 kregen 130 mensen de diagnose . Van die mensen is 2 op de 3 een man. Neuskanker komt vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar.

Bekijk de cijfers over neuskanker.

Neuskanker en huidkanker op de neus. Wat is het verschil?

Een tumor kan in de neus ontstaan, of op de neus. Dit is een belangrijk verschil.

Bij neuskanker zit er een kwaadaardige tumor binnenin de neus, in 1 van de holtes. Bij huidkanker op de neus zit er een kwaadaardig plekje of knobbeltje op de huid van de neus. De informatie hier gaat over kanker in de neus. Informatie over huidkanker op de neus vind je hier.

Symptomen bij neuskanker

Neuskanker kan verschillende klachten geven. Bijvoorbeeld een verstopte neus die niet overgaat en minder goed kunnen ruiken. Lees verder over de symptomen van neuskanker.

Risicofactoren van neuskanker

De oorzaak van neuskanker is niet bekend. De belangrijkste risicofactor is roken. Houtbewerkers en leerlooiers hebben ook een grotere kans op neuskanker. Lees verder over de risicofactoren van neuskanker.

Uitzaaiingen van neuskanker

Neuskanker kan uitzaaien. Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van de neuskanker op een andere plek in het lichaam. Of genezing mogelijk is, hangt af van de plek van de uitzaaiing.

Lees meer over uitgezaaide neuskanker.

Onderzoeken en diagnose bij neuskanker

Bij een vermoeden van neuskanker verwijst de huisarts je naar de KNO-arts. Hier krijg je eerst een algemeen lichamelijk onderzoek.

Ook kan de arts een stukje weefsel wegnemen uit de neus. Dit heet een biopsie. Met de uitslag van de biopsie kan de arts aangeven of de afwijking neuskanker is, of iets anders. Blijkt het om neuskanker te gaan, dan zijn verdere onderzoeken nodig.

Lees verder over onderzoeken bij neuskanker.

De behandeling van neuskanker

Voor neuskanker zijn een paar behandelingen mogelijk. De meeste mensen met neuskanker krijgen een operatie. Na de operatie is vaak nog een behandeling met bestraling nodig.

Als de tumor ver is doorgegroeid of is uitgezaaid naar andere organen, is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling om de ziekte te remmen. Vaak is dat bestraling, of chemotherapie.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van neuskanker.

Vooruitzichten bij neuskanker

Neuskanker is een ernstige ziekte. Gemiddeld zijn na 10 jaar ongeveer de helft van de mensen met neuskanker nog in leven. De vooruitzichten bij neuskanker hangen ook samen met het stadium van de ziekte.

Bekijk de overlevingscijfers van neuskanker.

Gevolgen van neuskanker

Neuskanker en de behandeling kunnen grote gevolgen hebben. Na de behandeling kun je minder goed ruiken en proeven. Ook je uiterlijk kan veranderen. Lees verder over de gevolgen van neuskanker, en hoe je daarmee kunt omgaan.
 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Jan Wedman

Keel-neus-oorarts, UMCG

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die neuskanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Foto Dirk Kunst

Prof. dr. Dirk Kunst

Keel-neus-oorarts / schedelbasischirurg, Radboudumc en MUMC+

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021