Behandeling van multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mensen met multipel myeloom krijgen een stamceltransplantatie. Kan dat niet, dan krijg je medicijnen. Soms wacht de arts even met behandelen.

Samen met je hematoloog bespreek je wat in jouw situatie het beste is.

Lees op deze pagina over:

En over:

Een stamceltransplantatie bij multipel myeloom

Krijg je een stamceltransplantatie voor multipel myeloom? Dan is dat meestal een stamceltransplantatie met eigen stamcellen. Dit heet ook wel een autologe stamceltransplantatie. 

Een stamceltransplantatie is een zware behandeling. Die kan alleen als je conditie goed genoeg is.

Lees verder over stamceltransplantatie bij multipel myeloom.

Behandeling met medicijnen

Kun je geen stamceltransplantatie krijgen, bijvoorbeeld vanwege je leeftijd of omdat je conditie niet goed is? Dan bespreekt je hematoloog met je of je medicijnen tegen multipel myeloom kunt krijgen. Zoals chemotherapie, doelgerichte therapie of corticosteroïden zoals prednison.

Lees verder over medicijnen bij multipel myeloom.

Behandeling van teruggekeerde multipel myeloom

Na de behandeling kan de ziekte een tijd weg zijn. Je hebt dan geen klachten, en ook zit er minder M-proteïne in het bloed dan bij de diagnose. De ziekte is dan ‘in remissie’.

Multipel myeloom komt altijd weer terug, al kan dat wel jaren duren. Daarom blijf je onder controle. Meestal krijg je in die tijd ook een onderhoudsbehandeling.

Komt de ziekte terug, dan kan de arts opnieuw een behandeling voorstellen. Welke behandeling dan het meest geschikt is, verschilt per persoon.

Lees op hematon.nl over de behandeling als multipel myeloom terugkomt.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij multipel myeloom (HOVON-studies)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor multipel myeloom.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden. Je kunt ook altijd een second opinion aanvragen. Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023