Als je niet meer beter wordt

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De vooruitzichten bij mesothelioom zijn niet goed. Lees welke ondersteuning er voor je is en wat de arts voor je kan doen.

Het is een heftige boodschap als je hoort dat je waarschijnlijk niet meer lang te leven hebt. Het kan veel vragen oproepen. Iedereen gaat anders met deze boodschap om. Ook speelt mee hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt. Het helpt als je weet wat je te wachten staat. Praat met de arts over je vragen en angsten.

Ook voor de mensen in je naaste omgeving is dit een moeilijke tijd.

Weten dat je niet meer beter wordt, brengt veel teweeg. Met sommige zaken kun je zelf uit de voeten, met steun van je partner of naasten. Maar het kan je ook boven het hoofd groeien. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Je kunt in heel Nederland terecht in een IPSO-centrum voor leven met of na kanker of speciale psycho-oncologische centra. Daar krijgen jij en je naasten ondersteuning in alle fasen van je ziekte. Vraag ernaar in je ziekenhuis of bij je huisarts.

Soms kan het prettig zijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Via kanker.nl kun je mensen vinden zoals jij.

Controles bij je arts bij mesothelioom

Bij mesothelioom kom je regelmatig bij je arts of verpleegkundige. De arts kan bijvoorbeeld onderzoeken doen om de ontwikkeling van je ziekte bij te houden.

Bij de controles wil de arts zien:

  • of de behandeling effect heeft
  • of je last hebt van bijwerkingen
  • hoe het met je gaat

Heeft de behandeling effect?

De meeste mensen met mesothelioom krijgen chemotherapie om de ziekte af te remmen. Je krijgt dan regelmatig een CT-scan om te kijken of de chemotherapie effect heeft.

Last van bijwerkingen

Bij chemotherapie kun je last krijgen van bijwerkingen. Bij de controle zal de arts vragen naar je klachten. Sommige mensen hebben zo veel last van bijwerkingen, dat ze willen stoppen met de chemotherapie. Praat erover met de arts om samen tot een goede keus te komen.

Klachten van mesothelioom

Vertel je arts ook of je last hebt van pijn, vermoeidheid of slikklachten of andere klachten. Misschien kan de arts een andere behandeling voorstellen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022