Oorzaken en risicofactoren van mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Asbest is meestal de oorzaak van mesothelioom. Daarom heet mesothelioom ook wel asbestkanker. Mesothelioom kan ontstaan als er asbestvezels in het lichaam komen. Mesothelioom ontstaat vaak pas 20 tot 60 jaar nadat je in aanraking kwam met asbest.

Lees op deze pagina verder over:

Asbest en mesothelioom

Al is asbest meestal de oorzaak van mesothelioom, niet iedereen die met asbest heeft gewerkt krijgt mesothelioom. Het is niet te voorspellen wie de ziekte krijgt. Bij sommige mensen met mesothelioom is zelfs niet bekend of en waar ze in contact zijn geweest met asbest.

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit kleine vezels die je niet met het blote oog kunt zien. Asbest is een materiaal dat vroeger veel gebruikt werd in de bouw. De meeste mensen met mesothelioom zijn mannen die hebben gewerkt in de bouw, zware industrie of op een scheepswerf.

Als je asbestvezels inademt, komen ze in je longen. Vanuit je longen belanden de vezels in het longvlies. De vezels kunnen ook in je buik en op het buikvlies terechtkomen. Hieruit kan mesothelioom ontstaan.

Soorten asbest

Er zijn verschillende soorten asbest. Alle soorten asbest kunnen mesothelioom veroorzaken. Blauwe en bruine asbest zijn het meest schadelijk. In Nederland bestaat bijna alle asbest uit een mengsel van meerdere soorten.

Asbest en werk

Mesothelioom is vooral een beroepsziekte. Veel mannen met mesothelioom kregen asbest binnen via hun werk. In de bouw, zware industrie of op een scheepswerf. Of ze werkten als elektro-, verwarmings- of automonteur.

Ook de huisgenoten van deze mannen lopen meer risico op mesothelioom. De asbestvezels kunnen namelijk via de kleding mee naar huis worden genomen. De vezels komen zo ook bij huisgenoten terecht.

Asbest en financiële vergoeding

Omdat asbest bijna altijd de oorzaak is van mesothelioom, heeft in Nederland iedereen met mesothelioom recht op een financiële vergoeding. Ook als niet bekend is waar je in contact met asbest bent geweest.

Er bestaan twee financiële regelingen. Meer informatie vind je op de website van het Instituut Asbestslachtoffers.

Erfelijkheid en mesothelioom

Heel soms speelt erfelijkheid een rol bij mesothelioom. Een erfelijke aanleg betekent dat je een groter risico hebt om mesothelioom te krijgen. Deze aanleg erf je van een van je ouders.

Als je arts vermoedt dat erfelijke aanleg misschien een rol kan spelen, kan hij of zij je doorsturen naar een erfelijkheidsdeskundige zoals een klinisch geneticus. Dat is bijvoorbeeld als je mesothelioom op jongere leeftijd krijgt en als je naast mesothelioom ook een andere soort kanker hebt of hebt gehad.

Lees verder over erfelijkheidsonderzoek.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: mei 2022