CT-scan bij dunnedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je kunt een CT-scan krijgen als de arts wil onderzoeken of er iets mis is met je dunne darm. Ook na de diagnose kan de arts een CT-scan doen, om te kijken of je uitzaaiingen hebt in andere organen.

Je kunt een CT-scan krijgen van je buik en van je borstkas.

Een CT-scan van je buik

Heb je vage klachten die door dunnedarmkanker kunnen komen? Dan laat de arts een CT-scan maken van je buik. Op de scan zijn afwijkingen in de dunne darm te zien.

Als de arts een afwijking ziet, kan die ook goedaardig zijn. Met een CT-scan kan de arts het verschil tussen een goedaardige afwijking en een kwaadaardige (kanker) niet goed zien. Daarvoor krijg je zo nodig extra onderzoek, zoals een biopsie.

Een CT-scan van je borstkas

Dunnedarmkanker kan uitzaaien naar je longen. Op een CT-scan van je borstkas kan de arts zien of je uitzaaiingen in je longen hebt.

Wat is een CT-scan?

Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Het apparaat maakt gebruik van röntgenstraling en een computer. 

Hoe gaat een CT-scan?

Je ligt op een tafel die kan schuiven. Het CT-scanapparaat heeft een ronde opening waar je doorheen schuift. 

Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel te zien. Deze foto’s maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft. 

CT-scan

Deze video legt uit hoe de CT-scan in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dirkje Sommeijer

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC) en Flevoziekenhuis

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023