Behandelplan bij dunnedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose krijg je een behandelplan. Je arts bespreekt samen met je welke behandelingen het best passen bij jouw situatie.

De behandelend arts stelt het behandelplan op samen met het multidisciplinaire team. In dat team zitten diverse medisch specialisten.  

Belangrijke punten voor het behandelplan zijn de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte. Ook zijn jouw eigen wensen belangrijk: wat wil jij? Daarnaast kijkt de arts naar of je andere ziektes hebt en hoe fit je bent.

Voor de behandeling van dunnedarmkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk welke ziekenhuizen in Nederland dat zijn.

Zorgverleners bij dunnedarmkanker

Bij de behandeling van dunnedarmkanker kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen. Niet altijd krijg je met alle zorgverleners te maken.

  • maag-darm-leverarts (MDL-arts)
  • oncologisch chirurg
  • internist-oncoloog (medisch oncoloog)
  • radiotherapeut (bestralingsarts)
  • verpleegkundige of verpleegkundig specialist

Multidisciplinair overleg bij dunnedarmkanker

Het behandelplan wordt gemaakt in overleg met deze zorgverleners. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO).

De specialisten hebben regelmatig MDO. Ze bespreken dan:

  • uitkomsten van de onderzoeken
  • resultaten van de behandelingen
  • wat dit betekent voor het behandelplan

Meebeslissen over het behandelplan

Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Bespreek je twijfels ook met de arts.

Soms zijn er namelijk andere behandelingen beschikbaar of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen.

Neem de tijd voor een keuze

Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Wanneer je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dirkje Sommeijer

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC) en Flevoziekenhuis

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023