Behandeling bij anuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je hoort van de arts welke behandelingen er mogelijk zijn in jouw situatie. Hij of zij bespreekt het behandelplan met je. Een behandeling is niet verplicht, je kunt ook besluiten af te zien van een behandeling.

Welke behandeling het meest geschikt is, ligt bijvoorbeeld aan de plek van de tumor en hoe groot de tumor is.

Een operatie bij anuskanker komt niet veel voor, vaak is de kans groot dat de kringspier beschadigt. Als het mogelijk is, zal de arts chemoradiatie als behandeling voorstellen.  

Dit zijn mogelijke behandelingen van anuskanker: 

Lees de informatie over de behandeling van het voorstadium van anuskanker (AIN).

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Colofon

Met medewerking van

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2020