Klachten na kanker: blijf er niet mee lopen

rondlopen  header

Praten kan het begin zijn van verbetering

Steeds meer mensen leven langer met of na kanker. Dat is goed nieuws. Maar heel veel mensen hebben na de behandeling klachten. De meest voorkomende klachten gaan over emoties, bijvoorbeeld angst, somberheid of onzekerheid, over vermoeidheid en over problemen in de relatie met de partner. Kanker doet meer met je dan je denkt.

Huisarts, specialist, verpleegkundige

Er is ook meer hulp dan je denkt. Heb je klachten? Blijf er niet mee lopen. Praten over klachten kan het begin zijn van verbetering. Met je familie of vrienden bijvoorbeeld.
Maar je kan ook praten met een professional zoals je huisarts, specialist of gespecialiseerd verpleegkundige. Zij zijn je eerste aanspreekpunt. 

Doorverwijzen

De (huis)arts kan je  als het nodig is verwijzen naar een zorgverlener met kennis over jouw klachten. Zoals naar een:

Via de verwijsgids kan je zelf op zoek naar begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt.

Meer hulp en informatie

Je kan ook terecht bij een inloophuis. Zij bieden informatie, lotgenotencontact en een luisterend oor. 

Binnen de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties werken kankerpatiëntenorganisaties samen. Zij geven informatie en komen op voor de belangen van (ex)patiënten en hun naasten. Via de NFK zijn alle aangesloten kankerpatiëntenorganisaties te vinden.
Bij de NFK vind je ook meer informatie over omgaan met kanker op het werk.

Op kanker.nl kan je verschillende gesprekgroepen vinden waar je je vraag kan stellen of je ervaring kan delen. Er zijn gesprekgroepen over soorten kanker, over verschillende gevolgen en over het omgaan met kanker.

Ook vertellen (ex)patiënten of naasten hun verhaal in meer dan 1000 blogs.

Zoek je hulp bij klachten?

Heb je klachten en behoefte aan hulp bij je herstel? Je (huis)arts kan je doorverwijzen. Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.