Behandeling door een oncologiefysiotherapeut

Een oncologiefysiotherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met kanker met lichamelijke en psychische klachten. Klachten die komen door kanker of de behandeling ervan. Bijvoorbeeld spanningsklachten, pijn, fibrose, verminderde beweeglijkheid, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid. De oncologiefysiotherapeut kan adviezen geven over het bepalen van uw grenzen en het opbouwen van uw conditie. Ook kan de oncologiefysiotherapeut helpen bij het aanleren van zelfmanagement en bij het bewegen (oefenen en trainen). Hoe lang en hoe vaak u naar de fysiotherapeut gaat, hangt af van uw doel en mogelijkheden.

Oncologiefysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. De oncologiefysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een aanvullende opleiding gevolgd op het gebied van kanker.

Kosten en verwijzing
Vergoeding van de zorg is afhankelijk van uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. U hebt voor een oncologiefysiotherapie meestal een verwijzing nodig van uw (huis)arts.
> Meer informatie over vergoeding van fysiotherapie

Kwaliteit
Alle getoonde oncologiefysiotherapeuten staan in het register oncologiefysiotherapie van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie (KRF NL - voorheen CKR) of van Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF). Zij voldoen hiermee aan de door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) gestelde kwaliteitseisen of aan de kwaliteitseisen van Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF).

Je kunt bij de volgende 405 organisaties terecht: