Naar de bedrijfsarts als je kanker hebt

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De bedrijfsarts begeleidt je tijdens je ziekte en bij de terugkeer naar het werk. Als je kanker hebt, wacht dan niet te lang met een eerste bezoek aan de bedrijfsarts. Er bestaan ook bedrijfsartsen die gespecialiseerd zijn in kanker. 

Lees op deze pagina over:

Betrek de bedrijfsarts zo vroeg mogelijk

De bedrijfsarts kan vanaf het begin met je meedenken over je werk. Bijvoorbeeld of je (deels) kunt doorwerken of niet. 

Eerste afspraak met de bedrijfsarts

Ben je in loondienst, dan kun je na je ziekmelding een uitnodiging voor een gesprek met de bedrijfsarts verwachten. Wil je hier niet op wachten of duurt het te lang voordat je uitnodiging krijgt? Dan kun je ook zelf contact opnemen met de bedrijfsarts.

In het eerste gesprek bespreek je met je bedrijfsarts wat er met je aan de hand is. Samen maak je afspraken over hoe het verder moet: kun je nog (voor een deel) werken en zo ja, wat is daarvoor nodig? Of moet je (tijdelijk) stoppen met werken? Besef wel dat de bedrijfsarts een adviserende rol heeft. De bedrijfsarts kan hier niet over beslissen.

Goed om te weten: je kunt ook een afspraak maken met de bedrijfsarts als je (nog) niet ziekgemeld bent. 

Bedrijfsarts gespecialiseerd in kanker (BACO)

Sommige bedrijfsartsen zijn gespecialiseerd in kanker en werk. Ze heten dan bedrijfsarts consulent oncologie (BACO)

Een BACO weet wat voor gevolgen kanker of behandelingen tegen kanker kunnen hebben op de lange termijn. En hoe dat invloed kan hebben op je werk. Met die kennis kan een BACO je goed adviseren als je vragen hebt over werk en kanker. 

Kun je kiezen uit behandelingen? Dan kan de BACO met je meedenken. Hij of zij kan inschatten welke gevolgen de behandelingen hebben voor je werk op korte en lange termijn. Dat kan helpen om een bewuste keuze te maken.

Interview met een bedrijfsarts oncologie

Contact met de bedrijfsarts

Hoe vaak je contact hebt met de bedrijfsarts en op welke manier, ligt aan wat jullie daar samen over afspreken. Je hoeft niet altijd naar het spreekuur te komen. Vaak kan de afspraak telefonisch of via beeldbellen. Goed om te weten: je mag altijd op eigen verzoek een (extra) gesprek met de bedrijfsarts aanvragen.

Wanneer je contract tijdens het ziek-zijn afloopt, neemt het UWV de rol van de bedrijfsarts over. Tijdens je ziektewetuitkering krijg je van het UWV een re-integratiebegeleider. Dit is je contactpersoon bij het UWV die je begeleidt bij het vinden van een passende baan.

Tips voor het gesprek met de bedrijfsarts

checklist bedrijfsarts

Geheimhoudingsplicht

Een gesprek met een bedrijfsarts is altijd vertrouwelijk. De bedrijfsarts moet zich houden aan het medisch beroepsgeheim. 

Zonder jouw toestemming mag de bedrijfsarts niet overleggen met je huisarts of specialist. Ook mag hij bij hen geen informatie opvragen.

Lees meer over de geheimhoudingsplicht van de bedrijfsarts en over privacybescherming.

Wat mag de bedrijfsarts wel en niet vertellen aan je werkgever?

De bedrijfsarts mag je werkgever NIET vertellen wat voor soort kanker je hebt, en wat je klachten zijn. En ook niet welke behandeling je krijgt. Je kunt dit natuurlijk wel zelf aan je werkgever vertellen als je dat wilt.

Dit mag de bedrijfsarts WEL aan je werkgever laten weten:

  • Welke beperkingen je hebt.
  • Welk werk je wel of niet kunt doen, en hoe lang dit waarschijnlijk duurt.
  • Wat er moet veranderen zodat je weer aan het werk kunt. Denk aan andere taken of aangepaste werktijden.

Contact tussen bedrijfsarts en behandelend arts

Het kan zijn dat de bedrijfsarts informatie nodig heeft van je behandelend arts. Bijvoorbeeld over je behandeling en vooruitzichten. De behandelend arts mag deze informatie alleen geven met jouw toestemming. Je ondertekent hiervoor een machtigingsformulier.

Als je contract afloopt tijdens je ziek-zijn

Wanneer je contract afloopt terwijl je ziek bent, krijg je een ziektewetuitkering in plaats van loon. Het UWV neemt dan de rol van de bedrijfsarts over. Meer informatie hierover vind je op deze pagina’s:

Is jouw werkgever een eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan betaalt je ex-werkgever de ziektewetuitkering en de verzuimbegeleiding en re-integratie naar passende arbeid. Lees meer op uwv.nl over (Ex-)werkgever is eigenrisicodrager bij ziekte | UWV | Particulieren.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

Foto Fenna van Ommen

Fenna van Ommen

Onderzoeker afdeling Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Josephine ter Steeg

Josephine ter Steeg

Bedrijfsarts consulent oncologie, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Marieke Jacobs

Marieke Jacobs

Bedrijfsarts consulent oncologie, Radboudumc

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

NFK werkgroep Werk en kanker

foto Renée van Garderen

Renée van Garderen

Arbeidsdeskundige, RVG Re-integratie

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2023