Hulp bij vermoeidheid

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je 6 maanden of langer na de behandeling nog steeds erg moe? Bespreek dit dan met je (huis)arts of verpleegkundige. Die kan je onderzoeken. En samen met jou een oplossing zoeken.

Kom je met vermoeidheidsklachten bij de arts of verpleegkundige, dan zal hij of zij je vragen stellen over je vermoeidheid. Daarna krijg je een lichamelijk onderzoek. Soms is er nog extra onderzoek nodig, zoals een bloedonderzoek, ECG (hartfilmpje), longfunctieonderzoek of een röntgenfoto.

Zoek hulp bij vermoeidheid

Soms kun je een behandeling krijgen. Maar het kan ook zijn dat er geen makkelijke oplossing is voor je vermoeidheid. Dan kijkt de arts samen met jou welke dingen je vermoeidheid beïnvloeden en of je er zelf iets aan kunt doen. Misschien ben je te snel weer aan het werk gegaan, beweeg je niet genoeg, slaap je slecht of ervaar je nog veel emoties en spanningen door alles wat je hebt meegemaakt. 

Als duidelijker is wat er meespeelt bij je vermoeidheid, bespreek je samen met je (huis)arts of verpleegkundige hoe je de vermoeidheid kunt aanpakken. Vaak kun je zelf een aantal dingen doen. Bijvoorbeeld wandelen, vaker rust nemen, een mindfulnesstraining volgen of ontspanningsoefeningen doen.

Als je dat wilt, kun je een doorverwijzing krijgen naar een hulpverlener, zoals:

  • een ergotherapeut
  • een psycholoog of psychotherapeut
  • een oncologiefysiotherapeut
  • een oncologiediëtist

Hieronder lees je wat deze zorgverleners voor je kunnen doen.

Tip: Niet alle hulp wordt altijd vergoed. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar hoe het zit. 

Wim kreeg hulp van een oncologiefysiotherapeut bij vermoeidheid

Ergotherapeut bij vermoeidheid

De arts kan je adviseren om naar een ergotherapeut te gaan. Dat is iemand die samen met jou kijkt wat je lichaam aankan en hoe je je energie beter over de dag of de week kunt verdelen. Een ergotherapeut kan je ook tips geven hoe je energie kunt sparen door dingen anders te doen.

Vaak vraagt de ergotherapeut je om een vermoeidheidsdagboek bij te houden. Daarin schrijf je op je wat je op een dag doet, hoeveel energie dat kost of hoeveel energie het oplevert. Aan de hand van je dagboek kan de ergotherapeut je tips geven om je vermoeidheid te verminderen.

Vind een ergotherapeut

Psycholoog of psychotherapeut bij vermoeidheid

Ben je nog veel met je ziekte, behandeling en alles daaromheen bezig? Of maak je je zorgen? Vind je het lastig je gedrag te veranderen? Dan kan de arts je verwijzen naar een psycholoog of psychotherapeut.

Die onderzoekt samen met jou waardoor je moe bent en wat de vermoeidheid in stand houdt. Je leert anders naar je klachten te kijken en er anders mee om te gaan. De therapeut kan je ook helpen om uit de negatieve spiraal te komen van piekeren, slecht slapen, nog meer zorgen, slechter slapen etc. 

Veel mensen hebben na de therapie minder klachten. Bij een groot deel van de mensen verdwijnen de klachten.

Vind een psycholoog of psychotherapeut

Online therapie bij vermoeidheid

Sinds een paar jaar is ook online therapie bij vermoeidheid mogelijk. Het grootste deel van de therapie gaat daarbij via het internet. Dit heeft als voordeel dat je niet voor elke afspraak met de psycholoog de deur uit hoeft.

Tijdens de behandeling leer je door informatie, opdrachten en oefeningen anders om te gaan met je vermoeidheid. Hierbij krijg je elke week feedback van je therapeut.

Voorbeelden zijn:

Oncologiefysiotherapeut bij vermoeidheid

Mogelijk adviseert de arts of verpleegkundige je om meer te bewegen. Dat helpt om je conditie te verbeteren, waardoor je minder moe bent. Bewegen kan ook helpen om je geestelijk beter te voelen, en om beter te slapen.

De arts kan je verwijzen naar een oncologiefysiotherapeut. Dat is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bewegen bij kanker. 

Vind een oncologiefysiotherapeut of lees meer over bewegen bij kanker.

Oncologiediëtist bij vermoeidheid

Val je af door de vermoeidheid, dan kom je gemakkelijk voedingsstoffen tekort. Het is dan belangrijk om je te laten adviseren door een oncologiediëtist, Die kan je een persoonlijk voedingsadvies geven. Vraag je arts om een verwijzing.

Vind een oncologiediëtist

Colofon

Met medewerking van:

Foto Marije van der Lee

Dr. Marije van der Lee

GZ-psycholoog en bijzonder hoogleraar klinische psycho-oncologie, Helen Dowling Instituut

LinkedIn

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Logo Helen Dowling Instituut

Helen Dowling Instituut

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020