Wat kunt u doen

Omgaan met pijn

Opslaan

U kent uw pijn en u weet waar u goed op reageert. Probeer een manier te vinden om met uw pijn om te gaan.

 • Pas uw dagprogramma aan. Houd daarbij zoveel mogelijk rekening met de uren dat u zich goed voelt. Vaak is er een patroon in de pijn te herkennen.
 • Wissel rust en activiteit met elkaar af.
 • Zeg vaker nee en plan uw activiteiten zorgvuldig.
 • Probeer verschillende behandelmethoden meer dan 1 keer. Geef de moed niet te snel op.
 • Vraag hulp aan uw omgeving. Vaak voelen mensen uit uw omgeving zich machteloos en weten ze niet hoe ze u het beste kunnen helpen. Laat bijvoorbeeld weten of u op moeilijke momenten wat extra aandacht wilt. Of dat u liever met rust gelaten wilt worden.

Praten over pijn

Het is belangrijk om over pijn te praten. Dat kan met mensen uit uw omgeving maar zeker ook met een palliatief verpleegkundige. U kunt met deze verpleegkundige bespreken welke lichamelijke, emotionele, sociale en culturele factoren van invloed zijn op de pijn.

De verpleegkundige kan informatie geven over hoe deze behandeld kunnen worden. Hiervoor kan hij eventueel ook andere behandelaars en hulpverleners inschakelen. De verpleegkundige kan de voor- en nadelen van behandelmethoden aangeven.

Discussiegroep pijn bij kanker

In de discussiegroep Pijn bij kanker kunt u ervaringen delen met anderen over hoe u met pijn omgaat of wat u er tegen kunt doen. Ook kunt u vragen stellen aan lotgenoten over allerlei aspecten die te maken hebben met pijn bij kanker. Van pijn bij de behandeling tot chronische pijnklachten.

Extra hulp

Sommige activiteiten kunnen veel pijn doen. Bijvoorbeeld ('s nachts) naar de wc gaan. Kijk dan eens naar aanpassingen in huis die het makkelijker maken. Bijvoorbeeld een postoel.

Wijkverpleegkundigen en ergotherapeuten kunnen u hierover vaak goed adviseren. U heeft voor een ergotherapeut een verwijzing van uw arts nodig.

Schakel op tijd hulp in. Zo kunt u uzelf zo veel mogelijk ontzien. Vraag bijvoorbeeld buren, familie of de thuiszorg om hulp. U houdt dan energie over voor de dingen die u het belangrijkste vindt.

Tips om met uw pijn om te gaan

 • Houd een pijndagboek bij. Zo maakt u zo goed mogelijk duidelijk wat voor pijn u heeft. U kunt dan duidelijke vragen stellen en uw arts goed informeren.
 • Bespreek uw problemen. Zowel met uw arts als met vertrouwde mensen in uw omgeving.
 • Neem uw medicijnen op vaste tijden in. En stel vragen aan uw arts of apotheker over het gebruik ervan. Meld ook eventuele bijwerkingen.
 • Leer/doe ontspanningsoefeningen
 • Zoek afleiding
 • Neem rust

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Stichting Pijn bij Kanker.

Met medewerking van

Dr. Wagemans, M.F.M. (anesthesioloog), Dr. Graeff, A. de (medisch oncoloog)